Doğu Anadolu Bölgesi Üç Aylık İhracat Değerleri, 2012 Yılının Aynı Dönemine Göre Rekor Artış Gösterdi

Erzurum bir önceki yıla göre ihracattaki artış oranı ve ithalattaki düşüş miktarı ile Doğu Anadolu...

Erzurum bir önceki yıla göre ihracattaki artış oranı ve ithalattaki düşüş miktarı ile Doğu Anadolu Bölgesi ortalamasının üstünde yer aldı.

Doğu Anadolu Bölgesi üç aylık ihracat değerleri, 2012 yılının aynı dönemine göre yine rekor artış gösterdi. Erzurum’un bölge ihracatındaki payı yüzde 8.7’ye çıkarken, ithalat payı ise 15’e geriledi. Erzurum bir önceki yıla göre ihracattaki artış oranı ve ithalattaki düşüş miktarı ile Doğu Anadolu Bölgesi ortalamasının üstünde yer aldı.

BÖLGESEL SONUÇ

2012 yılının üç ayında 185 milyon dolar ihracatın kaydedildiği bölgede, bu yılın ilk üç ayında 264 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bir yıllık ihracat tutarı değişiminin yüzde 47’e ulaştığı Doğu Anadolu, Bölgeler sıralamasında birinci oldu.

Reklam
Reklam

EKONOMİ BAKANLIĞI VERİLERİ

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesinde bu yılın ilk üç ayında 371 firma tarafından 264 milyon dolarlık ihracat, 371 firma tarafından ise 77 milyon dolarlık ithalat yapıldı. İhracatta dönemsel değişim oranı yüzde 42.7’lik artış gösterirken, ithalat değerinde yüzde 30.8 oranında düşüş belirlendi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2012 yılının Ocak-Mart dönemine göre bu yılın ilk üç ayında ihracat değeri Doğu Anadolu’da yüzde 42.7’lik artış gösterirken, Akdeniz Bölgesinde yüzde 14.6, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 8.6, İç Anadolu’da yüzde 7.8, Karadeniz’de yüzde 3.3, Marmara’da ise yüzde 4.7’lik artış görüldü. Ege’de ise ihracat değerleri geçen yıla oranla yüzde 2.2’lik gerileme kaydetti.

EN YOĞUNLUKLU DÜŞÜŞ

İthalatta da en yoğunluklu düşüş Doğu Anadolu’da oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre bu yılın ilk üç ayında ithalat Doğu Anadolu’da yüzde 30.8 oranında gerilerken, Akdeniz’de yüzde 5.3, Ege’de yüzde 3.8, Karadeniz’de yüzde 9.9’luk gerileme belirlendi. İthalat Güneydoğu’da yüzde 34.1, İç Anadolu’da yüzde 3.6, Marmara’da yüzde 13.2 oranında arttı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: