Doğu Anadolu Fay hattı korkutuyor

MALATYA (İHA) - Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Malatya'nın çevresinde bulunan illerde küçük depremlerin meydana gelmesi, halkın tedirgin olmasına neden oldu.

Malatya'nın çevresinde bulunan illerdeki ilk deprem, 25 Temmuz Pazar günü saat 11.51'de Elazığ-Sivrice merkezli olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi bu depremin Richter ölçeğine göre 4 şiddetinde olduğunu belirledi. Bu depremden 24 dakika sonra saat 12.15'te de Sivas'ın Divriği İlçe Merkezli 2.9 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Malatya çevresinde meydana gelen bu depremlerin, halkın paniğe kapılmasına neden olduğu bildirildi.

Reklam
Reklam

Deprem uzmanı olan Elazığ Fırat Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Fevzi Bingöl, geçtiğimiz Nisan ayında bir açıklama yaparak bölgedeki depremlere dikkat çekmişti. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın hareketli bir fay olduğunu ifade eden Bingöl, "Bölgede zaman zaman insanların hissettiği 4'ten büyük depremler yaşanmaktadır.

Bu depremler, bir yılda yaklaşık 20-30 civarındadır. Ancak, bilim adamları bölgede 6.5 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini, hazırlıkların buna göre yapılması gerektiğini söylemektedirler. Elazığ, Malatya, Bingöl ve Adıyaman gibi illerimizde yeni seçilen belediye başkanlarının mutlaka programlarına depremi almaları, depremle ilgili projeler koymaları gerekir. Üniversite olarak biz depremi çeşitli yönleriyle inceliyoruz. Birincisi, depremi oluşturan fayın hareketlerini incelemeye çalışıyoruz. İkincisi ise üniversitemizin Elazığ'da olması nedeniyle, Elazığ'daki zeminin depreme dayanıklılığını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz." ifadesini kullanmıştı.