Doğu çiftçisi silaj tekniğinden yeterince faydalanamıyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum...

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Birlik Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen Erzurum Ovası’nda Silaj Tekniğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Bölgede Silajın Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu panel düzenlendi.
Başkanlığını Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Altun, Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe ile Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Akif Yörük katıldı.
Panelin açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat, proje ile Erzurum Ovası’nda silajın yaygınlaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Tan ise, Erzurum Ovası’nda silaj tekniğinin yaygınlaşması için yoğun bir eğitim programı başlattıklarının altını çizerek, bu eğitimlerin köy seminerleri, öğrenci seminerleri, teknik personel eğitim, tarla günü, çiftlik gezisi, örnek mısır ekimleri, silaj ve silo yapımı ve silaj panelleri ile devam edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Mustafa Tan, proje ile bugüne kadar bin 800 çiftçinin eğitimden geçirildiğini belirterek, projenin 21 köyde uygulandığının altını çizdi. Bu uygulamalarda 523’ü çiftçi olmak üzere 700’ün üzerinde vatandaşın eğitildiğini söyleyen Prof. Dr. Tan, "21 köyde 37 çiftçi ile anlaşma yapılarak silajlık mısır ekimi yapıldı. Silaj, günümüzde hayvan beslenmesinde vazgeçilmez bir üründür. Ama Erzurum, Bayburt, Ağrı, Ardahan gölgesinde silajlık ürünler yeterli derecede kullanılmamaktadır." dedi.
Kış aylarında özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde kaliteli yem ihtiyacı açığının ortaya çıktığını vurgulayan Tan, "Bu nedenle bölgede yem bitkileri tarımına ağırlık verilmesi, alternatif kaliteli kaba yem kaynaklarının devreye sokulması zorunludur. Bu alternatif kaynakların başında ise silaj gelmektedir. Kış aylarında yeşil ot bulmanın imkânsız olduğu Erzurum ve benzer yerlerde hayvanların sulu yem ihtiyacını karşılayacak en önemli yem silajdır. Silaj yapımı ve kullanımının yaygınlaştırılması ile özellikle kış dönemindeki hayvan besleme daha verimli ve sağlıklı olacaktır." diye konuştu.
Prof. Tan, silaj bitkilerinin ise mısır, koca darı, sudan otu, ayçiçeği, tahıllar, yonca, çayır otları, pancar yaprakları olduğunun altını çizdi.
Bu arada panenilin, KUDAKA’nın etki alanındaki Erzincan ve Bayburt’ta da verileceği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz