Doğu İlleri Milletvekilleri Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı İle Görüştü

Doğu İlleri Milletvekilleri, bölgelerinde yaşanan kuraklık ve canlı hayvan piyasasındaki durgunluğu görüşmek üzere Gıda, Tarım...

Doğu İlleri Milletvekilleri, bölgelerinde yaşanan kuraklık ve canlı hayvan piyasasındaki durgunluğu görüşmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan’ı Mehdi Eker’in kapısını çaldılar.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç ile Ardahan milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay’ın tertip ettikleri görüşmeye Erzurum milletvekili Cengiz Yavilioğlu ile Ağrı milletvekili Kerim Yıldız da iştirak etti. Toplantıda kuraklık ve özellikle son aylarda iyice hissedilen canlı hayvan ticaretindeki olumsuzluklar tartışıldı. Nisan ayında yağış almadığı için ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya bulunan bölgemiz hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları aktaran vekiller Bakan’dan çeşitli taleplerde bulundular. Vekillerin bölgenin geçim ve refah dinamiği olan hayvancılığın gelişmesi üzerine yapılan müzakereden umutlu ayrıldıkları öğrenildi.

Reklam
Reklam

Bakan Eker’in toplantıda, Bölge Milletvekillerine, tüm dünyada yaşanan kuraklığın ülkemize ve özellikle de doğu illerine muhtemel menfi etkilerini azaltmak amacıyla bir dizi tedbir aldıklarını; bu kapsamda yem fiyatlarında anormal bir yükselişi engellemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nde stok halde bulunan yüz bin ton arpayı satışa sunacaklarını ve kaba yem ithalatında da bir takım kolaylıklar sağlayacaklarını bildirdiği ifade edildi.

Canlı hayvan fiyatlarındaki düşüşü önlemek amacıyla da 2011 yılında yapılan uygulamada olduğu gibi, kayıtlı besicilere tekrar büyük baş hayvan başına 300 liralık destek vereceklerini bildiren Eker, hayvan ithalatını zorlaştırdıklarını, bu kapsamda, şimdiye kadar kilo başına 3,5 dolar olan referans fiyatı (yani yurt dışındaki alış fiyatı) 4 dolara çıkardıklarını ifade etti. Hayvan ithalatındaki gümrük vergilerinde de ciddi bir artış yapıldığını bildiren Bakan Eker, bu tedbirlerin ithal et fiyatlarını epeyce yükselteceğini ve olumlu etkilerinin yakın zamanda iç piyasaya yansıyacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bölgelerin ve illerin sorunlarını yerinde gözlemek amacıyla il il dolaşma programlarını sürdüren Eker, Kars Milletvekillerine yönelik olarak ayrıca, daha önce Kars’ a gelerek gerekli çalışmaları yaptıklarını, Et ve Balık Kurumu’nun Kars’ ta kesim yapmaya başladığını, arazi toplulaştırma ve buna bağlı olarak sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Tarıma Dayalı Hayvancılık Bölgesi kurulması çalışmalarında da Kars’ın önceliğinin devam ettiğinin altını çizdiği öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: