Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ‘yeni Nesil Bölge Planı’ Anlayışı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bölgede yapılan analizler ve çalışmalar...

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, bölgede yapılan analizler ve çalışmalar sonucunda turizm, enerji ve maden, sanayi, teknoloji, şehirleşme, mekansal gelişimde öne çıkan sektörlerin ve çalışma alanlarının ortaya çıktığını söyledi.

2023 vizyonu için bölge planı çalışmalarının başladığını belirten Kaldırım, “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak bölge planı çalışmalarına tüm ajans personelinin desteği ve paydaşların katılımıyla başlamış bulunmaktayız. Yerelden planlama anlayışı ve katılımcılığın sürdürülebilir kalkınma için temel yönetim yaklaşımları olarak ön plana çıktığı ‘Yeni Nesil Bölge Planı’ anlayışıyla 2014-2023 Bölge Planı’nın kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin koordineli çalışmasıyla geniş katılımlı bir ortamda hazırlanmasını hedeflemekteyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Bölge planı çalışmalarının 2012 yılının Haziran ayından sonra hız kazanmaya başladığını kaydeden DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, “2012 yılı itibariyle başlayan bölge planı çalışmalarımız 2012 Haziran ayında hız kazanmaya başladı ve daha önce yapılan analizler ışığında çalışma alanları belirlenerek ajans içi çalışma grupları oluşturuldu. Paydaşlarla yapılan görüşmeler ve deneyimlerimiz ışığında bölgesel gelişme potansiyelinin harekete geçirilmesi için öncelikli olarak mevcut durumun ortaya konulması gerekli görüldü. Bu kapsamda veri toplama, veri analizi, literatür taraması ve üst ölçekli politika belgelerinin incelenmesi tamamlandı. Şubat 2013 tarihi itibariyle ajans bünyesinde bölge planına altlık oluşturan 26 adet sektörel analiz ve 199 adet çalıştay ve saha çalışması yapıldı ve bu çalışmalara dayanılarak bölge için önemli sektörlerin ve tematik alanların belirlenmesi sağlandı” şeklinde konuştu.

Sürecin ve planın benimsenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Kaldırım, “Çalışmaların başlangıcında bölgemizdeki altı ilde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Geniş katılımın sağlandığı toplantılarda sürecin nasıl ilerleyeceği tüm paydaşlarla paylaşılarak süreç yönetimiyle ilgili görüş ve öneriler alındı. Bununla birlikte ajans web sitesinde oluşturulan Bölge Planı Katılım Formu ile de elektronik ortamda katılımcılığın devam etmesi hedeflendi.

Reklam
Reklam

Bölgesel kalkınma potansiyelinin ortaya konulabilmesi, sağlıklı ve etkin planlamanın yapılması amacıyla bölgenin kapsadığı altı ilde sürecin başından itibaren kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurumları, odalar, kooperatif ve birlikler ile araştırma enstitüleri ziyaret edilerek bölge planı için temel çatı oluşturulmaya çalışıldı. Bu kapsamda ajansımız tüm paydaşların sesine kulak vererek, merkez ile yerel arasında hem kolaylaştırıcı hem de koordinasyonu sağlayıcı olarak önemli bir rol üstlenmektedir. Bölge planı hazırlıklarına kurum ve kuruluş, sivil toplum ve özel sektör ve örgüt ziyaretleri ile devam edilecek olmakla birlikte önümüzdeki dönemde illerde yapılacak sektörel bazlı odak grup toplantıları ile bölgenin geleceği için yol haritası çıkarılacak ve 2023’e giden yolda stratejik adımların belirlenmesi için bölge halkının desteği alınacaktır” ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin sürdürülebilir kalkınma olduğunu vurgulayan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, “Bölge Planında kaynakların etkin kullanımı ve en yüksek katma değeri sağlayacak alanlara yönlendirilmesi, gelişmenin hızlandırılması, koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi gibi genel amaçlarla yola çıkılırken tüm bunların sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi temel alınacaktır. Çok boyutlu bir kavram olarak hayatımıza giren sürdürülebilir kalkınma sadece çevresel ya da ekonomik boyutta değil sosyal, mekânsal ve kültürel boyutları ile de düşünülmesi gereken bir kavramdır. Merkezden planlama dönemlerinin geride kaldığı ve ‘Yeni Nesil Bölge Planı’ kavramının artık yerleştiği günümüzde, katılımcılık ve istişare yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen ancak insan ve yaşam odağı ile çevreye duyarlı yaklaşım da sergileyen bir planlama sürecinin gerekliliği bölgemiz için de ortaya çıkmaktadır. Yapılan analizler ve çalışmalar sonucunda bölgemizde turizm, tarımsal üretim ve organik tarım, enerji ve maden, sanayi-teknoloji ve ARGE, ulaştırma ve lojistik, dış ticaret, sosyal kalkınma ile şehirleşme, çevre ve mekânsal gelişim öne çıkan sektörler ve çalışma alanları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu alanlarda gelişme eksenleri ve stratejilerin belirlenmesinde istihdam, yenilikçilik ve yüksek katma değere ulaşma hedefi esas alınırken temiz üretim, insan refahı ve adalet gibi ilkelere de dayandırılması gerekmektedir. Ajansımızın bu perspektifte hazırlayacağı 2014-2023 Bölge Planı bir vizyon ve strateji belgesi olmasının yanı sıra bölgemizi 2023’e taşıyacak önemli bir koordinasyon ve yönlendirme belgesi niteliği de taşıyacaktır. Şubat 2013 tarihi itibariyle ajans bünyesinde bölge planına altlık oluşturan 26 adet sektörel analiz ve 199 adet çalıştay ve saha çalışması yapıldı ve bu çalışmalara dayanılarak bölge için önemli sektörlerin ve tematik alanların belirlenmesi sağlandı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz