Doğu Karadeniz'de Kivi Hasadı Başladı

Doğu Karadeniz bölgesinde toplama olgunluğuna ulaşan kivi hasadı törenle başladı.

Doğu Karadeniz bölgesinde toplama olgunluğuna ulaşan kivi hasadı törenle başladı.

Rize merkeze bağlı Hayrat Mahallesi'nde ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi'ndeki kivi bahçesinde düzenlenen törene ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Kivi üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç ve üreticiler katıldı.

Paliç, burada yaptığı konuşmada, kivinin kalitesini bulduğunu ve hasat zamanının geldiğini belirterek, "Doğu Karadeniz'de kivi hasat olgunluğuna ulaştı. Trabzon'dan Sarp'a kadar alanda rekoltenin yaklaşık 15 bin ton olacağını tahmin ediyoruz. Kivinin bu bölgede aroması daha farklı. Doğu Karadeniz'de damak tadı bakımından çok kaliteli kivi yetiştiriyor. İklim ve hava şartları kivinin kalitesini artırıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yılda 70 bin ton civarında kivi tüketildiğini ifade eden Paliç, "Kiviye ilgi her geçen gün artıyor. Yıllık üretimin 150 bin ton dalayına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bölgede çok daha fazla kivi üretmek zorundayız. Üretimi artırırsak yurt dışına da ihraç edebiliriz. Kivi 6 ay saklanabilen bir üründür. Soğuk hava depomuzun olmaması sorundur. Soğuk hava deposu olmadığı için ürünü ucuza almak istiyorlar. Bu sorunu aşabilirsek kivi çok daha değerlenecektir" diye konuştu.

Paliç, hasadın bu ay sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından vatandaşlara kivi reçeli, kivi tatlısı ve kivi dondurması ikram edildi. Bahçeye giren kadınlar ilk kivi hasadını gerçekleştirdi.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: