Doğu Karadeniz’de Özel Fonksiyonel Çayların Üretimine Gidilecek

Türk çayının dünya pazarlarına tanıtılması amacıyla, insanların hobilerine destek olacak ürünlerin yapılacağı belirtildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar...

Türk çayının dünya pazarlarına tanıtılması amacıyla, insanların hobilerine destek olacak ürünlerin yapılacağı belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ambalajın artık bir reklam çeşidi olduğunu belirterek "Göz alıcı ambalajlarla ve baskılar üreterek tüketiciyle birebir iletişim kuracağız” dedi.

Dünyada Türk çayının yakın zamanda önemli bir yere geleceğini söyleyen Gürdoğan, “Uluslararası standartlarda ve AB tüketicilerinin damak tadına uygun çay üretmek şartıyla, arz fazlası bulunan üretilen çayın potansiyeli ölçeğinde ihraç edilmesi mümkün bulunmaktadır. Ülkemizde üreticilerce sıkça dile getirilen ve artık ortak bir ortak kanı haline gelmiş konulardan biri de ülkemizin çay da ihracat şansının bulunmadığı yönünde olduğudur. Bu konudaki fikri sabitliğin yıkılması, gereken alt yapı gereksinimlerinin ürün çeşitliğin yıkılması, gereken alt yapı gereksinimlerinin ürün çeşitliğinin de sağlanması yoluyla tamamlanması mümkün bulunmaktadır. Bu konuda kendisi üretici olmamasına rağmen İngilizler'in tüm dünyaya İngiliz çay saati ve sunum şekli olarak sütlü çay ile nüfuz etmesi, dünyaca bilinen markalar ile bu sektörde öncü ülkelerden biri olmaları ihracat başarısına güzel bir örnek teşkil etmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de çayın çeşitlendirilmesi ve korunması gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, “İhracatta dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan İngiltere ağırlıklı olarak reeksport yaparak dünya ihracatında yüzde 6,2 oranında pay almaktadır. Kaldı ki ülkemiz üretici ülke olma avantajına da sahip bulunmaktadır. Ülkemizin AB’ye aday ülke statüsünde bulunması göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin, AB’ne üye olunması halinde, AB ülkeleri içinde çay ve hatta organik olarak çay üreten tek ülke konumunda olacağı aşikârdır. Bu durum bir avantaj olarak kabul edildiğinde şimdiden, sektörde faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör işletmeleri, bilim, teknoloji ve araştırma kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri çaycılığımızın geliştirilmesi, ithalatçı ülke taleplerine göre üretim ve sunumun çeşitlendirilmesi, korunması ve rekabet edebilir düzeye ulaştırılması yönünde çalışmalara başlaması gerekmektedir. Tarımında kimyasal ilaç, üretiminde katkı maddesi kullanılmadan üretilen Türk çayı dünya pazarlarına tanıtılmalı ve dünya pazarlarında ihraç olanakları araştırılmalıdır. Ayrıca bugün Dünya trendlerine uygun olarak ihtiyaçlara özel fonksiyonel çayların üretimine gidilmesi gerekmektedir. Bayan, erkek veya çocuklara özel, ihtiyaç veya hobilerine destek olacak ürünler yapılırsa talep artacaktır. Ambalaj artık bir reklam çeşididir. Yenilikçi, göz alıcı, fonksiyonel ambalajlar ve baskılar, tüketiciyle birebir iletişim kurmaktadır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: