Doğu Marmara KOBİ’lerinin borsaya açılması için büyük adım

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş’nin imzaladığı işbirliğiyle, Doğu Marmara...

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş’nin imzaladığı işbirliğiyle, Doğu Marmara bölgesinde yer alan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)’in borsaya kazandırılması için büyük bir adım atıldı.
Kocaeli’de, MARKA’nın toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine, Yalova Valisi ve MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek, Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu katıldı.
Toplantıda, MARKA, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Ata Yatırım’ın, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) nezdinde kurulu olan Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) başta olmak üzere, ulusal pazarlarda halka arz imkanlarına ilişkin Doğu Marmara KOBİ’lerine yönelik bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerinde bulunulduğu açıklandı. Bu projeyle, KOBİ’lerin halka arz girişimleri sırasında gerekli desteğin verilmesi hedefleniyor.

Reklam
Reklam

"ATA YATIRIM PROJEYE ÖNEM VERİYOR"
Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu, KOBİ’lerin, istihdamın yüzde 61’inin kaynağı olmalarına rağmen üretimin yüzde 37’sini gerçekleştirdiğini söyledi. Bunun sebebinin, finansman sıkıntılarına bağlı olarak tedarik, ihracat ve pazarlama sorunlarına bağlandığını kaydeden Kurdoğlu, şöyle devam etti: “GİP, bu sorunlara çözüm olmak üzere dizayn edilmiştir. SPK ve İMKB, 2010 yılında başlattığı halka arz seferberliği ile özellikle orta boy Türk şirketlerinin sermaye piyasalarına GİP aracılığıyla kazandırılmasını çalışmalarına destek vermektedir.”
Kurdoğlu, iş dünyasının aynı futbol gibi takımlardan oluştuğunu belirterek, “KOBİ’leri mahalli takımlar olarak, İMKB’de kote şirketleri Süper Lig takımları olarak betimlediğimizde, ülkemizde bir ‘Bank Asya Ligi’ eksikliği hissedilmekteydi. Bu noktada GİP devreye alınmıştır.” diye konuştu.
Kurdoğlu, Ata Yatırım’ın, 2011-2012 yıllarında GİP üzerinde yoğun ve öncelikli çalışmalar gerçekleştirmeyi bir strateji olarak benimsemiş bulunduğunu dile getirdi. Kurdoğlu, bu stratejinin ilk ayağında GİP piyasa danışmanı olarak hizmet vermek için başvuran ve yetkilendirilen ilk kuruluşlardan biri olduğunu aktardı. Kurdoğlu, “GİP, borsa kotasyon şartlarını sağlayamayan gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin sermaye piyasalarından fon sağlamak amacıyla kurulmuştur. Ata Yatırım olarak, bizim görevimiz şirketlerimizdeki cevheri keşfetmek, bu cevheri en iyi şekilde piyasa ile paylaşarak şirketlerimizin hakettiği seviyeye ulaşmasında destek ve yol gösteren olmaktır. Piyasa danışmanlığı çerçevesinde, 2 yıl boyunca taahhüt edilen bu görev Ata Yatırım’ın bu projeye verdiği önemin göstergesidir.” dedi.
Yalova Valisi ve MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek de Türkiye ekonomisin ve üretimin itici gücü olan KOBİ’leri, MARKA olarak desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Civelek, “Ata Yatırım ile gerçekleştireceğimiz işbirliği protokolüne KOBİ’lerin sermaye piyasası kaynaklarına en uygun şartlarına erişimine ve KOBİ’lerin halka arzı artmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan ise halka arz konusunda girişim yapmak isteyen KOBİ’lerin başvurularının MARKA tarafından alınacağını dile getirerek, “Nihai değerlendirmeler sonucu uygun görülen KOBİ’lere ise Ata Yatırım, Sermaye Piyasası mevzuatı, borsa mevzuatı hakkında bilgilendirilmesi ve halka arz sürecinde mevzuat gereklerini yerine getirmeleri konusunda danışmanlık hizmet verecek.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

KOSGEB DE DESTEKLİYOR
Halka açılmak isteyen KOBİ’lere ise KOSGEB’in destekleri bulunmakta. KOSGEB, destek programında halka açılacak KOBİ’lerin piyasa danışmanlık hizmetinin üst limit 60 bin lira olmak üzere yüzde 75’ini, bağımsız denetim hizmet bedelinin üst limit 20 bin lira olmak üzere yüzde 75’ini, SPK kurul kaydını alma ücreti, İMKB GİP listesine kabul ücreti, MKK masrafının üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 100’ünü, aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonunun üst limit 10 bin lira olmak üzere yüzde 75’ni karşılamakta.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz