Doğulu Fındık İşçileri Yevmiyeyi Düşük Buldu

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık sezonunun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yola çıkan fındık...

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık sezonunun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yola çıkan fındık işçileri bölgeye gelmeye başladı.

Ordu’da Uzunisa köyünde geçici konaklama alanına gelen fındık işçileri bölgede çadırlarını kurmaya başladı. Yemek yapma yerleri, su ve tuvalet ihtiyaçlarının karşılandığı alanda konaklamaya başlayan doğulu fındık işçileri 35 TL olan günlük ücreti az buldular. Şanlıurfa’dan fındık işçilerini getiren Bekir Koç, günlük fındık ücretinden rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, “Biz belirlenen 35 TL olan fındık yevmiyesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bir işçi sabahtan akşama kadar 12 saat çalışıyor, bahçe sahibi ne yol parası nede yemek veriyor. İşçiye ise 35 TL veriliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Fındık işçisi Abdi Cor, fındık yevmiyesinin en az 50 TL olması gerektiğini söylerken, “Biz Ordu’ya üç gün önce geldik. İş bulamıyoruz. Yevmiye çok düşük. En az 50 TL olması gerekir” diye konuşurken Pınar Çağla isimli işçi ise ”Ordu’ya geleli üç gün oldu. Hiçbir şey anlamadım. Sadece havası çok soğuk” şeklinde konuştu.

ÇADIRA ÖĞRETMEN İSTEDİLER

Fındık işçisi Şahin İnanç, mart ayında memleketi Şanlıurfa’dan ayrılarak tarım işçiliği yapmak üzere yola çıktıklarını, çocuklarını da götürmek zorunda olduğu için onları okula gönderemediğinden yakındı. Tarım arazisinde çalışan işçilerin konakladığı alanlara öğretmen verilmesini isteyen İnanç, ”Mart ayında evimden çıktım. Adana, Konya, Malatya ilerinin ardından şimdi Ordu’ya geldim. Bin 800 TL yol parası verdim. Bir de hangi şehre gidersem gideyim çocuklarımı okula gönderemiyorum. Burada 100 çadır olsa bir öğretmen gönderilse bizim çocuklarımız okur. Şimdi okul zamanı değil. Okul zamanı benim en çok isteğim çocuklarımıza çalıştığımız illerde bir öğretmen verilmesi. Çocuklarımız okusun” dedi.

Reklam
Reklam

Fındık işçisi Abdi Cor ise fındık yevmiyesinin en az 50 TL olması gerektiğini söylerken, “Biz Ordu’ya üç gün önce geldik. İş bulamıyoruz. Yevmiye çok düşük. En az 50 TL olması gerekir” diye konuşurken Pınar Çağla isimli işçi ise ”Ordu’ya geleli üç gün oldu. Hiçbir şey anlamadım. Sadece havası çok soğuk” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR OYUN PARKINDA

Fındık işçilerinin konakladığı Uzunisa köyünde sadece konaklama yerlerinin yanı sıra vatandaşların ihtiyaçlarını giderebileceği, tuvalet, banyo imkanları Ordu Valiliği tarafından sağlanıyor. Bu arada çocuklarda kendilerine ayrılan çocuk parkında gönüllerinde eğleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: