Doğulu kadın ''önce iş, sonra eş'' diyor

''Özel Sektörde Çalışan Kadınların Eğilimi '' anket çalışmasında bekarlara yöneltilen ''eş mi?, asgari ücretle iş mi?'' sorusunu yanıtlayan bekar kadınların yüzde 75'i ''iş'' yanıtı verdi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Korkusuz, kentte sağlık, tekstil, hizmet, elektronik ve metal sanayi başta olmak üzere tüm özel sektörde çalışan kadınlara yönelik anket çalışmasını yürüteceklerini kaydederek, ''İlk olarak sağlık sektöründe çalışan kadınlara anket uyguladık. Bu kapsamda Diyarbakır'daki 8 özel hastanede çalışan toplam 100 kadına ulaştık. Ankete katılan çalışanlar asgari ücret ile çalışıyor. Kadınlar çalıştıkları işi genellikle bir yakınlarının aracılığıyla bulmuşlar. Ankete katılanların çoğunluğunun yaşı 18-24. Geriye kalanlar ise 25-30 yaş aralığında'' dedi.

Reklam
Reklam

Korkusuz, kadınların ankette yer alan, ''iş mi, eş mi'' sorusuna ''iş'' cevabını verdiklerini belirterek şunları kaydetti:

''Anket uyguladığımız bekar kadınlardan yüzde 75'i asgari ücretli bir işi eşe tercih ediyor. Bölge kadını 'önce iş' diyor. Geleneksel Doğu toplumunda evlenmek işin önünde gelirken artık bölge kadını kendi ayaklarının üzerinde durmayı tercih ediyor. Kadınlar eş tercihini ikinci plana atıyor. Bu anket çalışmasının sağlık sektörü çalışanlarına yönelik bölümünde kadınlarda böyle bir irade oluştuğu sonucuna vardık. Kadınlar ayaklarının üzerinde durmak için iş yaşamına katılmayı evlenmeye tercih eder bir durumda. Ankete katılan kadınlar aynı zamanda kazandığı parayı babasına değil annesine veriyor. Evli kadınlar da kazandığı parayı sanıldığı gibi eşine vermiyor.

Kadınların büyük bir kısmı ankette yer alan 'iş yerinde şeref ve namusunuza dokunacak herhangi bir şey yaşadınız mı?' sorusuna 'hayır' yanıtını verdi. 'Evet' cevabını verenler ise fiziksel tacizle karşılaştıklarını belirttiler. 'Hayır' cevabı verenler tacizle karşılaşmaları durumunda işinden ayrılıp işverene karşı yasal haklarını kullanacağını söyledi.''

Reklam
Reklam

AA