Doğum izinleri yıllık izinden sayılır mı?

Kadın çalışanlar için gebelik sürecinde ve doğum sonrasında kullanılabilen ücretli izin türlerinin neler olduğu son derece önemlidir. Çünkü ücretli izin türlerine göz atıldığı zaman kadınların doğum öncesi ve sonrasındaki süreçte dinlenebilmeleri için yasal düzenlemelerin yapıldığı görülür. Bu nedenle ücretli ve ücretsiz doğum izni arasındaki fark ile doğum izinlerinin yıllık dinlenme hakkına dahil edilip edilmediğinin açıklanması mühimdir.

Birden fazla ücretli izin türü olduğu için bu dinlenme haklarının detayları yaygın olarak araştırılır. Kadın çalışanlar için de yıllık izin ile doğum izni arasındaki farkı keşfetmek önem arz eder. Çünkü ücretli izin kapsamında yıllık dinlenme hakkı ve doğum izni yer alır. Ancak bu iki ayrı izin türünün hak edilmesine yönelik olan detaylar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle doğum izninin hangi durumda yıllık izinden sayıldığı ve kaç hafta boyunca kullanılabildiği konusunda açıklama yapılmalıdır.

Doğum izinleri yıllık izinden sayılır mı?

Ücretli izin türlerinin birden fazla olduğu bilinir. Bunlar arasında yıllık ücretli izin ön plana çıkar. Ancak doğum izni söz konusu olduğu takdirde bu dinlenme hakkının senelik izinden sayılıp sayılmadığı da sıklıkla sorgulanır. Bu nedenle doğumda ücretli izin hakkına yönelik olan bilgilerin sıralanmasında fayda vardır. İş Kanunu kapsamında da belirtildiği gibi doğum izni toplamda 16 hafta olarak kullanılabilir. Bu toplam izin süresinin doğum öncesi ve sonrasında 8'er hafta olacak şekilde düzenlendiği bilinir. 112 günlük doğum izninin belirli durumlarda uzatılması mümkündür. Ancak doğum izni 6 ay kadar uzatılacağı zaman bu dinlenme hakkı ücretsiz olarak kullanılabilir.

Reklam
Reklam

16 haftalık ücretli doğum izninin yıllık dinlenme hakkına dahil olup olmadığı pek çok kişi için kafa karıştırıcı bir konudur. Bu konuda anlaşılır bilgilere yer verilmesi için ise İş Kanunu'nda belirtilen detayların dikkate alınması gerekir. Kadın çalışanın doğum izni kapsamında kullandığı 16 haftalık dinlenme süresi boyunca çalışmış gibi gösterildiği bilinir. Dolayısıyla yalnızca 16 haftalık ücretli doğum iznini kullanan bir kadın çalışanın bu dinlenme hakkı yıllık izinden sayılmaz. Bu bağlamda kadın çalışanların ücretli doğum izinlerinin süresi de dahil olmak üzere 1 sene boyunca aynı iş yerinde hizmet vermeleri durumunda yıllık izni hak etmeleri mümkündür.

Hamilelikte ücretli izin süresi kaç haftadır?

İş Kanunu kapsamında detayları açıklanan ücretli izin türleri arasında doğum izni de yer alır. Kanuna göre ücretli doğum izni süresinin doğumdan önce ve sonra 8'er hafta olmak üzere toplamda 16 hafta yani 112 gün olduğu görülür. Dolayısıyla kadın çalışanların ücretli doğum izni kapsamındaki 16 hafta boyunca maaş alarak dinlenmeleri mümkündür. Bununla birlikte kadın çalışanın erken doğum yapması ya da herhangi bir sebeple doğum öncesindeki 8 haftalık dinlenme hakkının bir kısmını kullanmaması söz konusu olabilir.

Reklam
Reklam

Doğum öncesinde kullanılmayan ücretli izin süresinin doğum sonrasına eklenmesi uygundur. Gerekli görüldüğü takdirde 16 haftalık ücretli doğum iznini uzatmak isteyen kadın çalışanlar 6 aylık dinlenme hakkını kullanabilir. Ancak bu durumda 6 ay boyunca maaş alınmaması söz konusu olur. Yani 6 aylık ek dinlenme süresinin ücretsiz doğum izni olarak adlandırıldığı hatırlatılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: