Doğum Kontrol Hapının Gerçekleri!

İşte doğum kontrol hapı hakkında doğru bilinen tüm yanlışlar...

Kadınların çoğunun korunma yöntemi olarak kullandığı doğum kontrol hapları hakkında yanlış bilgiler oluşabiliyor. Doğum kontrol hapı hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Adet döngüsünü durdurur

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kullanılan çeşitli metodların adet döngüsünü bastırmasında hiçbir tehlike yok. Hormonlar rahim duvarının ince olmasını sağlıyor, yani hiçbir yeni oluşum meydana gelmiyor.

Doğum kontrol haplarıyla beraber diğer haplar da alınabilir

Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar, doğum kontrol haplarını etkisiz hale getirmektedir. Araştırmacılar, bu ilaçların, doğum kontrol hapının metabolizmasını hızlandırarak, hormonların görevlerini yapmalarını önlediğini düşünüyorlar.

Reklam
Reklam

Yan etkileri ömür boyu sürer

Hormonal doğum kontrol yöntemlerinin yan etkileri ilk üç ay içinde ortadan kalkıyor.

Doğum kontrol hapları migreni tetikliyor

Bu yanlıştır, ama migren ağrıları olan kadınlarda doğum kontrol hapları felç riskini artırıyor. Bu kişiler için östrojen içermeyen hormonal metotlar öneriliyor.

Doğum kontrol hapları, kanser riskini artırır

Doğum kontrol haplarını uzun süre kullanma, kanser riskini artırır: Doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak, gerçekte rahim kanseri ve yumurtalık kanseri riskini azaltır. Peki ya meme kanseri? Bugüne kadar yapılmış araştırmalar ne yazık ki bu konuda yetersiz kalıyor. Hormonlar kanser hücrelerini uyardığı için meme kanseri hikayesi olanların kullanmamaları öneriliyor.

Doğum kontrol hapları şişmanlatıyor ve cinsel soğukluğa neden oluyor

Çoğu kadın şişmanlamasının nedeni olarak doğum kontrol haplarını görür, ancak bunların ani kanamalar dışında hiçbir yan etkisi yoktur. Bazı çalışmalar hapların cinsel isteği azalttığını, bazıları ise arttığını gösteriyor.

Reklam
Reklam

Spiral doğum kontrol haplarından daha etkilidir

Spiraller oldukça güvenli. Ayrıca spiral, doğum kontrol haplarından daha etkili ve daha ucuz. Uygulanırken üç dakika kadar âdet ağrısına benzer bir acı hissedilir, sonraki bir hafta kramplar ve kanama olabilir.

Diyafram, doğum kontrol hapı kadar etkilidir

Serviksi (rahim ağzı) tamamen kapatan diyaframlarda, risk hapa göre daha yüksektir. Normal doğum yapmış kadınlarda, serviks genişlediği için, yüzde 32 gibi büyük bir risk vardır. Daha iyi bir korunma için, prezarvatifle beraber kullanılması gerekir.

Uzun süre kullanılmamalıdır

Doğum kontrol haplarının kullanımına ara verdiğinizde, hamile kalma riskiniz vardır. Bırakan kadınların yüzde 50'si ilk üç ay içinde hamile kalır.

40 yaşın üzerinde doğum kontrol hapı alınmamalıdır

Doğum kontrol haplarını menopoza girinceye kadar kullanabilirsiniz.