Doğum kontrol hapları kısırlaştırıyor mu?

Doğum kontrol ilaçlarıyla ilgili son araştırma sonucu çarpıcı!

Doğum kontrol hapları, vücudunuza, düşündüğünüzden daha fazla zarar veriyor olabilir. Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin (ESHRE) yıllık toplantısında açıklanan yeni çalışma sonucuna göre, doğum kontrol ilacı kullanmak, üreme sistemini yaşlandırabiliyor.


Araştırmacılar, 833 kadın üzerinde, kadın doğurganlığında anahtar göstergeler olan

anti-mullerian hormonları (AMH) ile antral folikülleri (AFC) incelediklerinde, doğum kontrol hapı kullananların yüzde 19'unda AMH seviyesinin düşük olduğu, yüzde 16'sında da daha az erken evre folikülleri bulunduğunu ortaya çıkardı.

Reklam
Reklam

19-29 yaşları arasındaki genç kadınlarda şaşırtıcı bir şekilde hormon seviyelerinin tipik menopoz özelliği taşıyan kadınlarınki ile benzer seviyede olduğu görüldü.
Doğum kontrol hapı içenlerin, içmeyenlere göre yumurtalıklarının önemli ölçüde daha küçük olduğu tespit edildi. Yumurtalıklarının sağlıklı yumurta üretmeye elverişli olmadığı belirtildi.


Bazı uzmanlar, doğum kontrol haplarının, kadınların yumurtalık büyüklüğü ve işlevselliği açısından köklü değişikliklere yol açabileceği görüşünde olmakla birlikte, yine de ilacı kesmeyi önermiyorlar. Onlara göre doğum kontrol hapının bırakılması, kadınları daha az doğurgan hale getirmiyor. Aslında çoğu kadın ilacı bıraktıktan sonra hızla doğurganlaşabiliyor.

Tek istisna, **üç aylık korunma iğnesi

**. Bazı kadınlar bu iğneyi bıraktıktan sonra daha uzun sürede hamile kalabiliyorlar.

Bu durumda doğum kontrol hapı kullanıp kullanmama kararı size kalmış!