Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi?

İş Kanunu kapsamında çalışan her bireye tanınan bazı izin hakları vardır. Bu izin hakları ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Ücretli izin, işçinin izne ayrılmasına rağmen maaş almaya devam ettiği izin türüdür. Ücretsiz izin ise izin süresi boyunca her ay alınan maaşın kesilmesi durumudur. Ücretsiz izin hakkı özellikle kadın personeller için çok önemlidir. Çünkü bu izin hakkı içerisinde doğum sonrası izin de bulunur. Peki, doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi?

Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışan tüm kadın işçilerin doğum izni hakları mevcuttur. Bu hak hem doğum öncesini hem de doğum sonrasını kapsar. Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı hamile veya doğum yapmış olan kadınları yakından ilgilendiren son derece önemli bir konudur. Özel sektörde çalışan kadınlar ile devlet kurumlarında çalışan kadınların doğum izin süreleri birbirinden farklıdır. Bu ücretsiz iznin kullanılabilmesi için kişilerin talepte bulunması gerekir.

Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi?

Özel sektörde çalışan kadınlara verilen doğum sonrası ücretsiz izin süresi altı ay ile sınırlıdır. Bu iznin kullanılabilmesi için iş yeri sahibinin onayının alınması önemlidir. Öte yandan kamu sektöründe çalışan memurların doğum sonrası ücretsiz izin süresi ise 24 aydır. Kadın memurların bu izin süresini isterlerse parça parça isterlerde bir kerede kullanma hakları vardır. Ancak bu ücretsiz izin taleplerinin yazılı olarak verilmesi büyük önem arz eder. Bu yüzden kadın memurların doğum sonrası ücretsiz izin süresini nasıl kullanmak istediklerini belirten bir dilekçe hazırlamaları gerekir.

Reklam
Reklam

Doğum yapacak kadın personel çalıştığı iş yerinde sözleşmeli olarak hizmet veriyorsa 4B sözleşmeli personel doğum sonrası ücretsiz izin hakkı devreye girer. Bu izin hakkı yine 24 aydır. Ancak sözleşmeli çalışıldığı için ücretsiz izne çıkıldığı tarihten itibaren sözleşme feshedilir. Kişinin bu 24 aylık süre bitmeden tekrardan işe dönme talebini iş yerine yazılı bir şekilde bildirmesi gerekir.

Memur doğum sonrası ücretsiz izin ne zaman başlar?

Devlet kurumlarında çalışan kadın personellerin hem ücretli hem de ücretsiz olmak üzere toplam iki tür doğum izni bulunur. Ücretli doğum izni süresi doğumdan sonra toplam elli altı gündür. Ücretsiz doğum izni ise İş Yasası Kanunu’nda toplam 2 sene olarak belirlenmiştir. Kadın memurların doğum sonrası ücretsiz izin haklarını kullanabilmeleri için öncelikli olarak bu isteklerini yazılı bir şekilde işverene bildirmeleri gerekir. Bu yazılı bildirinin ücretsiz izne çıkmadan 30 gün önce ilgili kurumuna verilmesi büyük önem taşır. Tüm kadın memurlara doğum izni bittikten sonra ücretsiz izin hakkı tanınır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: