Doğumgünü davetiyesi parlamento konusu oldu

Dünyadaki en çocuk dostu ülkelerinden biri olan İsveç'te günün konusu, bir öğrencinin arkadaşlarına dağıttığı doğumgünü davetiyesi. İki sınıf arkadaşını doğumgününe davet etmediği gerekçesiyle davetiyelerine el konulan çocuğun babası, sorunu parlamento gündemine taşıdı.

Siyasi gündeme bile yansıyan olay ülkenin güneyindeki Lund kentinde bir okulda yaşandı. Ders zili çalmadan önce, bir öğrenci, doğumgünü dolayısıyla arkadaşlarına davetiye dağıtmaya başladı. Öğretmen, iki kişiye davetiye verilmediğini görünce davetiyelere el koydu. Çocuğun babası ise parlamento çatısı altında hizmet veren Çocuk Ombudsmanı Lena Nyberg'e şikayette bulundu. Baba, "Çocuklardan biri, oğlumun doğumgününe davet edilmedi. Diğer çocuk ise altı aydır oğluma kötü davranıyormuş. Siz, hasmınızı davet eder misiniz" diye sordu. Hükümet ortağı Liberal Parti'den Lars Hansson, "Bence okul yönetimi, doğru davranmıştır. Rahatsız edici tavırları engellemek onların görevidir. Bazı çocukların, partiye davet edilmemesi kabul edilemez" dedi.

Reklam
Reklam

İsveç Çocuk Hakları Derneği'ne göre, geçen yıl 1895 çocuk, kendi bilgisayarlarından pornografi ve seks sohbet hatlarına girdikleri gerekçesiyle anne-babasından şikayetçi oldu.