Dogünsifed Yönetim Kurulu Diyarbakır’da Toplandı

Doğu ve Güneydoğu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu, her ay başka bir...

Doğu ve Güneydoğu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu, her ay başka bir şehirde gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısını bu kez DİSİAD ev sahipliğinde Diyarbakır’da gerçekleştirdi.

Her ilde olduğu gibi Diyarbakır’da da mülki ve idari amirlerin üst düzey katılım gösterdikleri toplantıya; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ve 22 üye dernek başkanı katıldı.

Toplantıda 2012 yılının kısa bir değerlendirmesini yapan DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Türkiye geride bıraktığımız 2012 yılında küresel krizlerden nispeten etkilenmeden çıkmayı başaran ender ülkelerden biri olmuştur. Ülke genelinde toplam ihracatımız yüzde 13,7 oranında artarak, yıllık bazda 150 milyar doları aşmıştır. Bununla birlikte 2012 büyüme oranının yaklaşık yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesini beklemekteyiz. 2012 yılında dış ticaret açığı hızla azalarak, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'in üstüne çıkmıştır. Dolayısıyla cari açık hızla aşağıya düşmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Ortadoğu’da yaşanan sürecin ülkemizde de etkileri olduğuna değinen Kadooğlu, "Umarız bu süreç demokratik bir çerçevede neticelenir ve bölge artık kalkınma ve demokrasi açısından rahat bir nefes alır" diyerek açıklamasını sürdürdü.

2012'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için de önceki yıllara nazaran daha olumlu geçtiğini belirten Kadooğlu, şunları söyledi: "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatı geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 15,4’lük artışla 8 milyar 221 milyon dolara yükselmiştir. Hükümetin, Irak’ın kuzeyi ile olan iyi ilişkileri neticesinde Irak pazarı doğu bölgelerimizi kalkındıran önemli bir etken olmaya devam ediyor."

5084 sayılı Teşvik Yasası'nın 31 Aralık’ta sona ermesiyle ilgili değerlendirmede de bulunan Kadooğlu, "Bu Teşvik Yasası Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz için hayati derecede önemli bir yasadır. 100 binin üzerinde işletmenin yararlandığı bu yasa, hem işsizlik gibi önemli bir soruna derman, hem de bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi noktasında önemli bir etken oluyordu. Bölgenin önemli bir genç nüfusunu da göz önüne aldığımızda, bu yasanın 31 Aralık’ta sona ermesi ülkemiz açısından bir kayıp olacaktır. Bunun sonucunda binlerce insanın işsiz kalma tehlikesi söz konusudur. Sonuç olarak bu yasanın en az 5 yıl daha mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıda ayrıca, 2013 yılının UNESCO tarafından "Diyarbakır Surları" yılı ilan edilmesi ve tanıtımların yapılması için gerekli tüm çaba ve girişimleri destekleme kararı çıktı. Kadooğlu, "Diyarbakır sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasıyla medeniyetler beşiği olarak dünya kültür mirasında önemli yer edinmiştir. Diyarbakır Surları, üzerinde taşıdığı tarihi kültürel mirasımıza ait izlerle sadece bu şehirde yaşayanların değil, tüm insanların ortak bir mirasıdır. Bu mirası gelecek kuşaklara koruyarak armağan etmek, hepimizin görev ve sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: