Doğu'nun Beyzbolu; "topa Garane"

ABD'deki beyzbola benzerliğiyle dikkati çeken "topa garane", Van'ın köylerinde 7'den 70'e vatandaşlar tarafından ilgiyle oynanıyor.

ABD'deki beyzbola benzerliğiyle dikkati çeken "topa garane", Van'ın köylerinde 7'den 70'e vatandaşlar tarafından ilgiyle oynanıyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yıllardır nesilden nesile aktarılarak yaşatılan topa garane, bölge halkının en sevdiği oyunların başında geliyor. Düz bir alanda 6'şarlı iki takım tarafından bir sopa ve çorap içine yerleştirilen keçi kılıyla yapılmış topla oynanan oyun, beyzbola benzer kurallara sahip. Atıcı ve tutucu takım seçildikten sonra heyecan dolu mücadele, hakemin işaretiyle başlıyor. Oyun, rakip takımdan bir kişinin elindeki topu, atıcının vurabileceği seviyeye doğru atması ve vurucu kişinin topu uzaklaştırmasıyla devam ediyor. Atıcı ile arkadaşları hedefe doğru koşuyor. Bu sırada rakip takım oyuncuları da topu hedefe doğru koşmakta olan oyunculara vurmaya çalışıyor. Hedefe varan oyuncu sayısı fazla olan takım, oyununun galibi oluyor. Oyunu kazanan takımın ödülü ise kaybedenlerden birinin evinde yemek ikram edilmesi. - 20 santimetrelik kar üzerinde rekabet Erciş ilçesine bağlı Çelebibağ beldesinde iki takımın çekişmesi, 20 santimetrelik kar üzerinde heyecanlı bir rekabete sahne oldu. Oyunu kaybeden gruptan Engin Yalçın, gazetecilere yaptığı açıklamada topa garaneyi, dedesinin babasına, babasının da kendisine öğrettiğini bildirdi. Bunu özellikle kış aylarında oynadıklarını belirten Yalçın, hayvanlara yem verdikten sonra köydeki arkadaşlarıyla toplanarak birbirleriyle mücadele ettiklerini anlattı. Hakan Küçük ise Selçuklular'dan bu yana bölge halkının çeşitli oyunlar oynadığını, bunlardan birinin topa garane olduğunu söyledi. Topa garaneyi 7'den 70'e herkesin oynadığını dile getiren Küçük, "Oyunu Amerikalılar kendilerine mal etmiş ama asırlardır bölgede oynanıyor. Genelde ödül, yemek oluyor. Kaybeden takım, evinde kazanan takıma yemek hazırlıyor. Kışın daha zevkli oluyor. Bazen karda top kaybedebiliyoruz. O yüzden siyah renkte çoraplar tercih ediyoruz" dedi. Hasan Dilemez, topa garanenin, Türkiye dışında farklı adlarla oynandığını fakat oyunun gerçek versiyonunun bölgede asırlardır yaşatıldığını aktardı. Oyunu dedesi ve babasından öğrendiği bilgisini veren Dilemez, "Evde kahvaltı yaptıktan sonra sahaya geliyor, akşama kadar oynuyoruz. 55 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu oyunu oynuyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: