Doğuştan Kalça Çıkığı Çocuğunuzun Gelişimini Etkilemesin

Türkiye’de yeni doğan bin bebekten 15’inde görülen doğuştan kalça çıkığının çocukların gelişiminin olumsuz yönde etkilediği...

Türkiye’de yeni doğan bin bebekten 15’inde görülen doğuştan kalça çıkığının çocukların gelişiminin olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Kalça ile ilgili en sık rastlanan problemin doğuştan kalça çıkığı olduğuna işaret eden Özel Medline Aydın Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Kurnaz, “Bu hastalık, anne karnından itibaren bebekte kalça ekleminin iyi gelişmemesinin ve buna bağlı olarak kalça ekleminde çıkık, yarı çıkık gibi bozukluğun olduğu durumdur. Doğuştan kalça çıkığı ülkemizde ortalama her yeni doğan bin bebekten 15’inde yani 200 yeni doğan içinde 3 kişide görülüyor. Tedavi için hastalığın erken tanısının oldukça önemli. İlk 6 ay içinde teşhis konulabilirse basit bir bandaj tedavisi ile iyileşebilen hastalık, daha sonraları alçı tedavisi, 1 yaşından sonra ise ameliyat gerektiriyor. Daha geç tanınanlarda ise kalıcı aksaklık, kısalık gibi ciddi problemler görülebiliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Ülkemizde kalça çıkığının dünya ortalamasının üzerinde olmasının nedeninin anne ve babadan gelen kalıtsal özellikler ile birlikte, yanlış geleneksel uygulamalardan kaynaklandığını belirten Dr. Serkan Kurnaz, ebeveynleri doğuştan kalça çıkığı ile ilgili bilgilendirdi. Kurnaz, “Kalça çıkığının nedeni tam olarak açıklanabilmiş değildir. Ancak ailenin ilk çocuklarında, kızlarda, makat gelişle doğanlarda, ailesinde kalça çıkığı olanlarda, çoklu doğumlarda, hamilelik sırasında su azalması (oligohidramniyoz) saptananlarda, iri doğanlarda bu rahatsızlığa daha sık rastlanır. Bu riskler sezaryen doğumla azalır. Boyun eğriliği (tortikolis), ayak eğrilikleri (PEV, metatarsus adduktus) gibi diğer kas iskelet sistemi hastalıkları olanlarda da doğuştan kalça çıkığı bulunma olasılığı biraz daha yüksektir. Bebeği yatarken rahat bırakın, bebek bacaklarını iki yana açacaktır, ortada birleştirmeye çalışmayın. Altını değiştirirken ayaklarından tutup kaldırmayın, kalçanın altından destekleyin. Rahat ve bacak hareketlerini engellemeyecek giysiler giydirin. Kucağınızda taşırken bacaklarını ayırıp belinize oturtun” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kalça çıkığının belirtileri ve tedavisine de değinen Kurnaz, şunları söyledi: “Doğuştan kalça çıkıkları tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Tek taraflı kalça çıkığında o taraftaki bacak diğer bacağa nazaran daha kısadır. En önemli bulgu, çocuğun muayenesi esnasında, kalçanın yana açılmasındaki yetersizlik veya yana açılma esnasında bir sesle birlikte açılmasıdır. Tedavi, teşhis konulduktan hemen sonra başlamalıdır. Rehabilitasyon ekibinin karar aldığı yerinde bir tedaviyle, çıkmış olan kalça yerine oturtulabilir ve gelişme de normal devam edebilir. Tedavinin geç başlatılması, durumun daha da ilerlemesine, hastanın topal yürümesine ve ileride kalça kireçlenmesi gelişerek, protez ameliyatları gerektirebilir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: