Doğuştan katarakta erken teşhis ile çözüm

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Göz Hastanesi Katarakt Biriminden Op. Dr. Yusuf Ziya Kumcuoğlu, doğuştan katarakt'ın teşhis edildiği an erkenden ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi.

Gözün renkli kısmının arkasında bulunan şeffaf damarsız, lens denilen göz merceğinin şeffaflığını kaybederek opaklaşmasına katarakt deniyor. Bu opaklaşma doğuştan göz bebeğinde tam bir beyazlık şeklinde ya da kısmen bulanıklık şeklinde olabiliyor. Hamileliğin ilk 3 ayında geçirilen kızamıkçık, suçiçeği gibi viral infeksiyonlar bebeklerin katarakt rahatsızlığıyla doğmasına sebep oluyor. Annenin hamileliği sırasında yüksek dozda uzun süre kortikosteroidli ilaç kullanması da doğuştan katarakta yol açıyor.

Reklam
Reklam

İstanbul Göz Hastanesi Katarakt Biriminden Op. Dr. Yusuf Ziya Kumcuoğlu, kısmi bulanıklıkların ebeveynler tarafından erken fark edilmesinin zor olduğunu belirterek, "Bebeğin ışık ve hareketli objelere bakış cevabının olmadığı ancak sesin yönüne göre başını çevirdiği fark edilir. Tek taraflı kataraktlarda o gözde şaşılık olmasıyla çok geç fark edilebilir. Göze ışık tutulduğu zaman göz bebeğinde kırmızı refle alınamaması ile katarakt fark edilir" dedi.

Doğuştan katarakt'ın teşhis edildiği an erkenden ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Yusuf Ziya Kumcuoğlu, "Doğuştan kataraktın tedavisinde kapalı sistemde fakoemülsifikasyon denilen teknikle, özel bir cihazla lens kendi yerinde emilerek çıkarılır. Ameliyatın sonuçları başarılı olmakla birlikte görsel kazanç geç kalınmış olgularda istenilen verim elde edilememektedir. Özellikle tek taraflı kataraktlarda tedavide gecikilmiş ise beyindeki görme merkezi hücrelerinin gelişme geriliği nedeniyle o gözde tembellik gelişir ve ameliyat edilse bile görme yetisi beklediğimizden daha düşük kalır. Doğumdan sonra 4-8 hafta içinde ameliyat gereklidir" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Doğuştan katarakt bebeklerin ancak 2 yaş ve üzerindekilere göz içi merceği takılabiliyor. Mercek takılmadığı takdirde ise iki gözü kataraktlı bebeklerin ameliyattan sonra gözlük takmaları gerekiyor. Tek taraflı kataraktlarda ise göz içi lensi takılmaması ile ameliyatlı gözün görmesi ancak kontakt lens takılarak sağlanabiliyor. Tedavi sürecinde annelerin çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Yusuf Ziya Kumcuoğlu, "Anne bebeğine kontakt lensi takamaz ise göz tembelliği düzeltilemez. Çocukluk çağında ameliyatlı gözün iyi görebilmesi için diğer sağlam gözün periyodik olarak kapatılması gereklidir. Bu işlem hekimin kontrolünde ve belli aralıklarla olmalıdır. Daha sonra ikinci bir operasyon ile göz içi lensi yerleştirilebilir. Kapatma tedavisini uzun yıllar 7-8 yaşlara kadar yapmak gereklidir" dedi.