Rize Ticaret Sanayi Odası (RTSO) ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle organize edilen yeni teşvik mevzuatı bilgilendirme toplantısı RTSO meclis salonunda yapıldı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Kemal Akpınar yaptığı sunumda, yeni teşvik sisteminin amacını belirterek kimlerin yararlanabileceği ve yatırımcıya sağlayacağı faydalar konusunda açıklamalarda bulundu.
Yeni teşvik yasasının, Kalkınma planları, yıllık programlarda öngörülen hedefler ve 2023 hedefleri ile uluslar arası anlaşmalara uygun olarak hazırlandığını açıklayan Kemal Akpınar “Yeni teşvik yasasının amacı, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılması ,bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi, destek unsurlarının etkinliğinin artırılması, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta ileri teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini içermektedir” dedi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Kemal Akpınar, yeni teşvik yasasının müteşebbislere sağlayacağı destekler konusunda da bilgi vererek “Yeni teşvik sistemi dört ayaklı bir yapı olarak kurgulanmıştır. Bu yapıda genel teşvik uygulamaları, Bölgesel teşvik uygulamaları, Büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik Yatırımlar yer almaktadır. Kararın 17 maddesinde belirtilen Öncelikli yatırım konuları da ayrı bir ayak olarak düşünülürse teşvik sistemi beş ayaklı bir yapı teşkil etmekte. Yeni teşvik sistemi müteşebbislere KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği sağlamaktadır. Yatırımların altıncı bölgede olması halinde gelir vergisi stopaj desteği ve sigorta primi işçi hissesi desteği de verilmektedir” diye konuştu.
Yatırım konuları hakkında da açıklamalarda bulunan Kemal Akpınar kimlerin teşvik belgesi alabileceğini de belirterek “Gerçek kişiler, adi ortaklılar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, Kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar, yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye de ki şubeleri teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilirler. Yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi için Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne, genel teşvik kapsamındaki sabit yatırım tutarı 10 milyon TL’yi aşmayan yatırımlar için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'na müracaat edilebilir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz