Doktor Ergönenç: Kanserlerin yüzde 70 ila 90'ı çevresel kaynaklı

Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Beslenme Komisyonu Başkanı Dr. Jalan Ergönenç, kanserlerin yüzde 70 ila 90'ının...

Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Beslenme Komisyonu Başkanı Dr. Jalan Ergönenç, kanserlerin yüzde 70 ila 90'ının çevresel kaynaklı olduğunu söyledi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Adapazarı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sağlıklı Beslenme ve Kanserden Korunma İlişkisi' konulu konferansta konuşan Ergönenç, kanserin kontrolsüz ve normal organları işgal edici hücre büyümesi olduğunu söyledi. Kanser oluşumunun yıllar içerisinde meydana geldiğini kaydeden Ergönenç, "Kanser oluşmasını önleyecek tedbirlerin alınması, oluştuktan sonra ilaç veya cerrahi ile tedavisine göre daha ucuz ve kolaydır. İnsanda oluşan kanserlerin yüzde 70 ila 90’ı çevresel kaynaklıdır.” dedi.
Obezitenin sağlığı olumsuz etkilediğini ve kansere yol açtığını ifade eden Ergönenç, şunları söyledi: “Obezite sağlığı olumsuz etkileyecek oranda vücutta fazla yağın bulunmasıdır. Obezite kansere yol açmaktadır. Ülkemizde kadınların yüzde 29.9’u, erkeklerin yüzde 12.9’u, ortalama Türk halkının yüzde 22.3’ü aşırı şişmandır. Bu kişilerin hem şeker hastalığı ve kalp hastalığına hem de kanser türlerine yakalanma riskleri daha büyüktür. Kalın barsak ve makat, karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrek, mide (erkekte), prostat, meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin bilimsel olarak şişmanlıkla ilişkisi olduğu ispatlanmıştır."
Bütün kanserlerin yüzde 30 ila 40'ının egzersiz yaparak, kiloyu önleyerek ve kanseri koruyucu besinler tüketerek önlenebileceğini anlatan Ergönenç, kanserden korunmak için yapılması gerekenler için şunları söyledi:
"Bütün kanserlere karşı ideal kilo korunmalı. Hormonlu olabilecek bitkilerden uzak durulmalı. Mümkünse sebze, meyve, et ve yumurtayı çiftliklerden değil köylüden direkt alınmalı. Mevsim dışında sera sebzeleri alınmamalı. Yeşil ve siyah çay günde 2-3 kez içilmeli. Kırmızı et yerine balık ve tavuk eti kullanılmalı. Yemekler küçük porsiyonlar halinde yenmeli. Yemekler evde yapılmalı, dışarıda hazır yemekten kaçınmalı. Mümkün olduğu kadar yürüyüş yapılmalı. Hareketsizliği artıran televizyon ve bilgisayarı daha az kullanmalıyız. Çocuklara erken yaşta hareketli olmayı alıştırmalıyız. Tatlandırılmış meyve suları, pastalar, kola ve şekerlemeler yememeliyiz. Sarımsak, soğan, koyu renkli sebzeler (yeşil-sarı), soya ve domatesi çok sık tüketmeliyiz. Hayvan yağlarından çok bitkisel yağlar kullanmalıyız. Alkol ve sigara kullanmamalıyız. Tabağın 3’te 2’si bitkisel kaynaklı olmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz