Doktorlar 3 aylık adem için seferber oldu

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde doğuştan burnu ve dudağı olmayan 3 aylık bebek ameliyata alındı. Küçük Adem'de görülen hastalığın dünyada 6. vaka olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Aşkar, "Adem Can Yoldaş, 3 ay içerisinde göz kapaklarının açılmaması halinde kör olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Doğuştan üst dudağı ve burnu olmayan, gözleri açılmayan 3 aylık Adem Can Yoldaş için doktorlar seferber oldu. Annenin gebelik döneminde kullandığı ilaç, geçirdiği herhangi bir hastalık veya akraba evliliği gibi nedenlerden dolayı bu tür yüz yarığı vakalarının görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. İbrahim Aşkar, "Bebeği sağlığına kavuşturmak için ameliyata aldık. Burun ve dudak dokuları oluşturmaya başladık. 3 ay içerisinde yapılabilecek tedaviler yapıldı" dedi.

Reklam
Reklam

Doğuştan olan bu tip yüz yarıklarının oldukça seyrek görüldüğünü belirten Doç. Dr. Aşkar, "Bu hastalıkta dünya tıp literatüründe bugüne kadar 5 hastaya rastlanmıştı. Adem Can Yoldaş ile birlikte hasta sayısı 6'ya çıktı. Hastalık görülür görülmez, doktor gözetiminde izlenmeye alınmalı. Türkiye'nin en büyük yüz yarığı hastası olan Adem Can, hastanemize getirildiğinde 2 günlüktü ve üst dudağı ve burnu yoktu. Yapılan ameliyatla üst dudak oluşturmaya yönelik tedavi başlattık. Daha sonra burnun olmadığı taraftaki boşluğu oluşturduk ve dudak yarıklarını dokularının müsaade ettiği oranda onardık. Şüphesiz bu tip hastalarda tedavi bir aşamada tamamlanamamakta ve aşamalı tedavi hasta büyüdükçe gerçekleştirilmektedir" dedi.

"ADEM, 3 AY İÇERİSİNDE GÖZ KAPAKLARI AÇILMAZSA KÖR OLACAK"

Bebeğin hastalığına yol açan nedenin bilinmediğini söyleyen Doç. Dr. Aşkar, "Hastayı incelediğimizde annesi ve babası yönünden herhangi bir problem bulunmadığı gibi, akraba evliliği, hamilelik sırasında da herhangi bir enfeksiyon geçirmediği ve ilaç kullanımının olmadığı anlaşıldı. Dolayısıyla hastalığa sebep olarak açıklanacak bir neden bulunmamaktadır. Adem Can bebeğin yüzde 2 oranında görme şansı var. Bu ilk 6 ay içerisinde gerçekleşmesi gereken bir tedavi ve biz bu tedaviyi yaptık. Önümüzdeki 3 aylık dönemde göz kapaklarının açılmaması halinde bebek görme problemiyle karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Oğlu için ne gerekiyorsa yapacağını ifade eden baba Remzi Yoldaş ise, "1.5 yıl önce askerden gelince evlendim. Bebeğimin doğuştan sakat kalmaması için akraba evliliğinden uzak durdum. Baba olma sevincini yaşamayı beklerken, çocuğumun yüzünün bir kısmının olmadığı haberiyle yıkıldım. İlk başlarda 'Bebek yaşamaz' diye çok korktuk. Hastaneye kaldırdığımızda, doktorlar bize bu hastalığa dünyada çok nadir rastlandığını, tedavinin ise mümkün olabileceğini söylediler. Bebek doğduğu gün dudağı, damağı, burnu yoktu ve en önemlisi göz kapakları kapalıydı. Doktorlar dudak ve burun dokularını oluşturmak için ameliyata aldılar, ancak en büyük endişemiz bebeğin ileride görme problemi yaşayacak olması. 6 ay içerisinde göz kapaklarının açılmaması halinde doktorlar, bebeğin ömür boyu kör olabileceğini söylüyorlar. Bebek şu an 3 aylık. En geç 3 ay sonra ameliyat olması gerekiyor. Çaresiz bir şekilde bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Dudakları olmadığı için beslenme sıkıntısı çeken Adem Can, biberonla süt damlatılarak besleniyor.

Reklam
Reklam