Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde yaşayan 24 yaşındaki Taner ve Caner Erdem isimli ikiz kardeş, kalplerindeki kireçlenme ile mücadele ediyor. Doktorlar ikizlerde 25 binde bir görülen bu hastalığın tıp literatürüne geçebileceğini söylediler.
Erdek İlçesi'ne bağlı Ocaklar Beldesinde yaşayan Nebahat ve Ahmet Erdem çiftinin 1986 yılında dünyaya gelen ikizleri Taner ve Caner'in yaşamları 15 yaşına geldiklerinde değişti. İlk olarak Caner, öğrenim gördükleri Balıkesir 100. Yıl Anadolu Teknik Lisesi'nde spor yaparken bir anda bayıldı ve öğretmenleri tarafından hastaneye kaldırıldı.
Bu olaydan bir hafta sonra ise Caner'in ikizi Taner'de ders sırasında bayılınca, Erdem ailesi paniğe kapılarak, çocuklarını Balıkesir Devlet Hastanesi'ne götürerek, muayene ettirdiler. Burada yapılan tetkikler sonucunda doktorlar, ikizleri İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sevk ettiler.
İzmir'de uzun süren muayene ve araştırma sonunda Taner ve Caner isimli ikiz kardeşlerin bayılmalarının nedeni olarak, aort kapağındaki darlık gerekçe gösterildi. İkiz kardeşler daha sonra Doç. Dr. Ali Gürbüz tarafından aynı anda ameliyat edilip, aort damarı genişletilerek, dar olan kapağın yerine metali takıldı.
Ameliyatın ardından sağlıklarına kavuşan ikizler Türk Hava Yolları'nda çalışmaya başlarken, 4 yıl önce evlenen Caner'in bir kızı dünyaya geldi. Üç yıl önce kendilerinde bu kez nefes darlığı başlayan ikiz kardeşler, İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'ne giderek burada muayene olunca, kalplerinde kireçlenme tespit edildi. Taner ve Caner Erdem kardeşleri muayene eden Doç. Dr. Ertan Sağbaş, ikizlerde çok ender görülen bu rahatsızlığın litarütüre geçebileceğini söyledi.
GENETİK ARAŞTIRMALARI YAPILMALI
Erdem kardeşlerde genetik araştırma yapılmasının çok uygun olacağını söyleyen Doç. Dr. Ertan Sağbaş, "Binlerce kalp gördük fakat böylesine tanık olmadık. Nerdeyse her ikisinin kalbinde dikiş atacak bir yer kalmamış. Kalpleri kireçlenmiş. İkizlerde görülen bu önemli bulgunun genetik profilinin çıkarılması gerekiyor. Böylece, kireçlenmenin ilerleyip ilerlemeyeceği ve gelecek nesillere geçip geçmeyeceği ortaya çıkar. Bunların yanıtlarını alırsak tedavileri daha etkili olur" dedi.
DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORLAR
Kalplerindeki kireçlenmeden dolayı büyük risk altında olduklarını ifade eden Caner Erdem, "Genetik araştırmanın, yurt dışında yapılması gerektiği bize söyledi. Tedavimiz için bu araştırma şart. işin başka bir acı tarafı en az 10 bin dolara mal olacak bu araştırmayı devlet karşılamıyor. Kendi imkanlarımızla yurt dışına gidip bu incelemeyi yapmamız çok zor." dedi.
DHA