'Doktorlar Hastaya E-reçeteleri Bilgisayar Çıktısı Olarak Vermeli'

Doktorlar, 15 Ocak tarihinden itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazmaya başladı. Kağıt reçeteler ile artık eczanelerden...

Doktorlar, 15 Ocak tarihinden itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazmaya başladı. Kağıt reçeteler ile artık eczanelerden ilaç alınamıyor. Zorunlu e-reçete uygulamasının ilk günü bazı sorunlar dışında sıkıntı yaşandı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "e-reçete yazan hekimlerimiz, Sağlık Bakanlığı talimatları ve SGK’nın son duyuruları doğrultusunda e-reçeteyi bilgisayar çıktısı olarak hastalara verirlerse sorun ortadan kalkacak.” diye konuştu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 15 Ocak tarihinden bu yana uygulanmaya başlanan e-reçete ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uygulamaya başlayan e-reçete sisteminde sivil toplum örgütlerinin uyarılarının dikkate alınması üzerine korkulan bir durumun oluşmadığını belirten Saydan, “1 Ocak'ta uygulamaya başlanacak olan e-reçete sistemi altyapı eksiklerinden dolayı 15 ocak 2013 tarihine ertelenmişti. 15 Ocak itibariyle başlayan e-reçete uygulamasında daha önce yapmış olduğumuz uyarılar sonucu şimdiye kadar korkulan olmadı. Sistemde ufak tefek kesintiler yaşanıyor, ancak TEİS olarak bunu 24 saat takip ediyoruz ve ilgili birime ilettiğimiz zaman hemen düzeltiyorlar. İyi niyetle yola çıkılan bu sistem doktora, eczacıya ve hastaya bir çok kolaylık sağlıyor. Örneğin, eczacı manuel reçete ile seksenin üzerinde işlem ve kontrol yaparken, e-reçete ile bu işlem sayısı 20’lere kadar azalmıştır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sendika olarak e-reçeteye karşı olmadıklarını, sistemin aksamadan, çok düzgün bir şekilde çalışması gerektiğini belirten Saydan, “Çünkü reçete sistemde olduğu için reçetede yazılı ilaçları göremiyoruz, bilemiyoruz ve hastalarımızın ilaçlarını veremiyoruz. İlaç zamanında alınması ve kullanılması gereken bir üründür. Kime, ne zaman, nerede, nasıl lazım olacağı bilinemeyen bir üründür. Bütün Türkiye'yi kapsayan bu sistemin mutlaka ama mutlaka ana bilgisayarın çalışmadığı zamanlarda çalışacak bir yedeği bulunmalıdır. Aksi halde sistemin sağlayacağı kolaylık bir tarafa, eczacıyı ve hastayı daha çok sıkıntıya sokacaktır.” şeklinde konuştu.

Doktorların hastaya küçük bir kağıda elle şifre yazmak yerine, e-reçetenin bir bilgisayar çıktısını alarak vermeleri gerektiğini vurgulayan Saydan, “Çünkü bazı durumlarda yazılar birbirine karışıyor, okunmuyor, hasta şifreyi kaybedebiliyor. Eczacı bunu deneme yanılma yöntemiyle bulmaya çalışıyor, eğer bulunamazsa hasta ilacını alamadığından tekrar doktora dönmek zorunda kalıyor. Bu durum eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdiği gibi herkese mesai ve zaman kaybına neden olmaktadır. E-reçete yazan hekimlerimiz, Sağlık Bakanlığı talimatları ve SGK’nın son duyuruları doğrultusunda e-reçeteyi bilgisayar çıktısı olarak hastalara verirlerse sorun ortadan kalkacaktır.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: