Doktorlar neden intihar ediyor? Genel Sağlık-İş'ten flaş açıklama...

Aynı gün 2 doktor ve 1 tıp öğrencisinin sır ölümü sonrasında akıllara 'Doktorlar neden intihar ediyor?' sorusu gelirken, Genel Sağlık-İş doktor intiharlarına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “Erkek hekimler, toplumdaki diğer meslek gruplarındaki erkeklere oranla 2 kat daha fazla intihar nedeniyle ölürken, kadın hekimlerde bu oran 2-3 kata kadar çıkabilmektedir ifadesi kullanıldı."

Batman’da Dr. Engin Karakuş, Adana’da Dr. Ece Ceyda Güdemek'in intiharının ardından İstanbul’da Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu yaşamına son verdi. Bir günde yaşanan üç genç doktor intiharı sosyal medyada da gündem oldu. Gelen intihar haberleri sonrasında akıllara 'Doktorlar neden intihar ediyor?' sorusu gelirken, beklenen açıklama geldi.

Arka arkaya gelen doktor intiharları sonrasında Genel Sağlık-İş açıklama yaptı. “Erkek hekimler, toplumdaki diğer meslek gruplarındaki erkeklere oranla 2 kat daha fazla intihar nedeniyle ölürken, kadın hekimlerde bu oran 2-3 kata kadar çıkabilmektedir.” denilen açıklamada, “5 yıldızlı otel konforunda şehir hastaneleri açmanın yeterli olmadığını, öncelikle sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Açıklamada AKP hükümetinin “Sağlıkta reform” adı altında yaptığı değişiklikler eleştirilerek, “Sağlık sistemini tüketime dayalı hale getiren, hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan, şiddet doğuran ve can alan Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmesi için daha kaç sağlık çalışanın şiddet ya da intihar yüzünden can vermesi gerekmektedir?” diye soruldu.

Genel Sağlık-İş’in açıklaması şöyle:

“Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistanı Dr. Ece Ceyda Güdemek, Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görevli Kalp Damar Uzmanı Dr. Engin Karakuş ve Maltepe Tıp Fakültesi öğrencisi Yağmur Çavuşoğlu son 2 günde art arda intihar ederek yaşamlarına son vermiştir. Arka arkaya gelen hekimlerimizin intihar haberleri bizleri derinden üzmüştür.

Hekimlerin intihar nedeniyle ölüm oranlarının diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olduğu acı bir gerçektir. Erkek hekimler, toplumdaki diğer meslek gruplarındaki erkeklere oranla 2 kat daha fazla intihar nedeniyle ölürken, kadın hekimlerde bu oran 2-3 kata kadar çıkabilmektedir. Çalışma sürelerinin uzun olması, yoğun iş baskısı, hekimlerden yüksek performans beklentisi ve tüm bunlara bağlı olarak yaşanan yoğun stres, intiharlara bağlı ölümleri beraberinde getirmektedir.

Reklam
Reklam

Son yıllarda giderek artan sağlıkta şiddete ve intiharlara bağlı can kayıpları, 5 yıldızlı otel konforunda şehir hastaneleri açmanın yeterli olmadığını, öncelikle sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ağır sonuçları arasında yer alan kötü çalışma koşulları, döner sermaye, performans sistemi, sağlıkta şiddet ve güvencesiz gelecek kaygısı verimi arttırmadığı gibi, üzerine bir de can almaktadır.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında AKP iktidarı döneminde yapılan performans sisteminin adaletsizlik yarattığını ve gözden geçirileceğini açıklamıştır. Demircan’ın bu açıklaması bizlerde temkinli bir memnuniyet yaratmakla birlikte, sağlık çalışanlarının performans sistemi nedeni ile can verdiği gerçeğini değiştirmeyecektir. Yıllardır yaptığımız tüm uyarılara rağmen ısrarla sürdürülen performans sistemini “gözden geçirmek” yeterli olmayacaktır. Sağlık çalışanları yoğun stres altında tükenmişlik sendromu yaşamakta, iş yükü altında ezilmekte, can vermekte, hükümet Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda ısrarlı tavrını sürdürmektedir.

Reklam
Reklam

Sağlık sistemini tüketime dayalı hale getiren, hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan, şiddet doğuran ve can alan Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmesi için daha kaç sağlık çalışanın şiddet ya da intihar yüzünden can vermesi gerekmektedir? Genel Sağlık-İş olarak siyasi iktidarı Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vakit kaybetmeksizin vazgeçilmesi konusunda uyarıyoruz. Sağlık çalışanlarını da hükümetin 15 yıldır boyunca tekrarlayan ancak bir türlü gerçekleşmeyen açıklamalarına bel bağlamamaya, kendi sorunlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yarın çok geç olabilir.

Sağlık emekçilerine insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşulları için birlikte mücadele çağrımızı yineliyor, yaşamına son veren Güdemek, Karakuş ve Çavuşoğlu’nun ailelerine ve tüm sağlık camiasına baş sağlığı diliyoruz.

Zekiye Bacaksız

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı”

Anahtar Kelimeler: