Doktorlar yaşamaz dedi, o Porshe yaptı

Doktorların yaşamaz dediği Kıvanç Kaya'nın yaptığı 1956 model Porshe Speedster replikası görenleri hayrete düşürüyor.

Antalya'da kurduğu iki bin metrekarelik hangarında klasik otomobillerle iç içe yaşayan 23 yaşındaki Kıvanç Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yerli üretim otomobil' isteğini yerine getirmek için var gücüyle çalışıyor.

Doktorların yaşamaz dediği Kıvanç Kaya'nın yaptığı 1956 model Porshe Speedster replikası ise beğeniliyor.

Altı yıl önce yakalandığı bir hastalık sonucu 83 kilodan 41 kilograma düşen doktorların 'yaşamaz' dediği Kaya, hastanede yattığı günlerde babasının getirdiği otomobil dergileriyle yeniden hayata bağlandı.
Klasik otomobillere olan tutkusu her geçen gün artan Kıvanç Kaya, babasının izniyle bir klasik otomobil almaya karar verdi. Klasik otomobillerin eski olması ve arızasının herkes tarafından giderilememesi ve yüksek fiyat çıkarılması Kaya'yı klasik otomobillerin tamir ve üretimine yöneltti. Kendisi gibi otomobil tutkunu 9 kişilik ekip ile çalışmalara başlayan ve ardından birçok sipariş alan Kaya, "Ruhsat fiyatlarının yüksek olması ve Türkiye'de replika yönteminin yaygın olmaması sebebiyle bu talebe karşılık veremiyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin en büyük klasik otomobil restorasyon ekibi olduklarını vurgulayan Kaya, şöyle konuştu: "Bugün kaportadan boyaya, döşemeden, motordan, elektriğinden yürüyen aksamına kadar her şeyi kendi tesisimizde yapıyoruz. Bunun yanında replika dediğimiz sıfırdan otomobil üretiyoruz. Klasik otomobil ve parça ithalatı yapıyoruz. Klasik otomobil üzerine ne varsa yapıyoruz."
En büyük hayali olan yüzde 100 yerli bir otomobil üretebilmek amacıyla yola çıktığını belirten Kaya, şunları söyledi: "Hangarımda eski otomobillerin replikasını üretiyorum. 1956 model Porshe Speedster modeli, Türkiye'de hiç yok diyebiliriz. Dünyada sayısı azaldı. Şu an bu otomobilin aynısını replika olarak biz ürettik. Otomobilimiz replika bir otomobil yani yüzde yüz yerli otomobil. 1956 model Porshe'nin birebir aynısı yani orijinalinden hiç bir fakı yok. Uzunluğu aksesuarları hepsi birebir aynısı. Zaten
aracın mekanik aksamı motoru ve elektrik aksamı orijinal. Biz bunları alıp, yeniden onarıp yeniden yaptık. Bu işlemi tamamlamamız yaklaşık 4 ayı buluyor. Biraz zor ve meşakkatli bir iş. Üzerinde çok fazla çalışan kişi var. Piyasa değeri 200 bin doları aşan 1956 model Porsche 356 Speedster'i çalışır duruma getirdik. Yasal düzenlemelerin ardından bu araba 30 bin dolara alıcı bulacak. Aksi bir durumda yüklü ruhsat giderleri sebebiyle üretilen araçlar garajda mahkum olacaktır."

Reklam
Reklam

TEŞVİK BEKLİYORLAR Avrupa'da replika yöntemiyle de olsa üretilen bir otomobilin 1000 dolar civarındaki bir rakamla trafiğe çıkabildiğini vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakam Türkiye'de 250 bin doları buluyor. Yasal düzenlemelerin Avrupa ülkelerine uydurulması halinde klasik otomobil tutkunlarının 25-30 bin liraya klasik otomobil sahibi olabilecek. Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkeler bile bugün replika üretim yapıyor. Hatta dünyada en çok klasik otomobilin yer aldığı Amerika'da bile yılda en az 30 bin
civarında birebir kopyası olan replika üretim gerçekleştiriliyor. Türkiye bu gelişmelere karşı kayıtsız kalmamalı, biz Başbakandan maddi destek değil teşvik bekliyoruz."

REPLİKA İLE KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ Amacının yüzde 100 yerli bir otomobil tasarlamak ve üretmek olduğunu ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti:" Şu an neyi nereye takacağımızı görüyor ve uyguluyoruz. Kendimizi geliştirmek için replika otomobilleri basamak olarak kullanıyoruz. Ancak, bugün tüm dünyada replika üretim yapan kişi ve firmaların zaman içinde kendi yerli otomobil ürettiklerini görüyoruz. Türkiye'de yıllardır yüzde 100 yerli otomobilin üretilememesinin en büyük etkenlerinden biri üretici kişilerin önünü açacak yasal
düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır. Türkiye'de bir otomobil üretmek için 150-200 trilyon harcayıp bir tesis sahibi olmanız gerekiyor."

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANININ CADİLLAC'I BİZDEN ÇIKTI Son dönemlerde Türkiye'de büyük beğeni toplayan dizilerin konseptine uygun klasik otomobil kullandığını kaydeden Kıvanç, televizyonda insanlar klasik otomobil gördükçe ilgisinin daha da arttığını söyledi. Dizilerin en büyük tanıtım aracı olduğunu anlatan Kıvanç, şöyle konuştu: "Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen günlerde CNB 59 Model Cadillac'la attığı tur fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesinde yayınladı. Cumhurbaşkanımızın kullandığı o otomobil bizim garajımızdan çıktı."
Kıvanç Kaya ve ekibi, 1932 BMW AM-4, 1939 Chevrolet Deluxe Kırmızı, 1965 AC Cobra Beyaz, 1967 Morgan Plus 7, AC Shalby Cobra ve Caterham gibi tüm dünyanın beğenisini toplayan klasik otomobilleri yeniden üretmek için çalışıyor.

Doktorlar yaşamaz dedi, o Porshe yaptı | www.mynet.com/video

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz