Doktorlara zorunlu hizmet yeniden geliyor

ANKARA (İHA) - Hükümet tarafından 2 yıl önce kaldırılan 'doktorlara zorunlu hizmet', geri geliyor. Teklife göre, tıp fakültesi mezunları 200 ila 500 gün arasında zorunlu hizmet yapacak. İl sağlık müdürü, müdür yardımcısı ile başhekim ve başhekim yardımcısı olarak görev yapanlara, kanunun yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde özel muayenehanelerini kapatma zorunluluğu da getiriliyor.

AK Parti'li Cevdet Erdöl'ün verdiği kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda bugün ele alındı. CHP'nin sert bir şekilde muhalefet ettiği teklifin ek 6. maddesine kadar görüşüldü ve kabul edildi.

Reklam
Reklam

Yarın yasalaştırılması beklenen teklife göre doktorlar, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından belirlenen farklı sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyindeki ilçelerde zorunlu hizmet görecek.

Buna göre birinci grup olarak adlandırılan Ankara, İstanbul gibi büyük illerde zorunlu hizmet 500 gün olurken, en alt düzeydeki altıncı grup ilçelere bağlı yerleşim yerlerinde bu süre 200 gün olacak. Doktorlar buralarda isterlerse devlet memuru, isterlerse sözleşmeli olarak çalışacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, tıp fakültesinde okuyanlarla tıpta uzmanlık eğitimi yapanlar, bu zorunlu hizmete tabi olacak.

Teklifle, il sağlık müdürü, müdür yardımcısı ile başhekim ve başhekim yardımcısı olarak görev yapanlara, kanunun yayım tarihinden itibaren 3 ay içinde özel muayenehanelerini kapatma zorunluluğu da getiriliyor.