Doktorların 'sigortalanması'na tepki

ANKARA (İHA) - Sağlık-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ile sağlık personeline ağır sorumluluklar yüklendiğini belirterek, doktor ve sağlık personelinin araç kaskosu yapar gibi dünyada hiçbir örneği bulunmayan bir sistemle sigortalanmasına karşı olduklarını bildirdi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, sigorta şirketleri tarafından doktorların araçlar gibi gruplara ayrılarak her branşa ayrı tarife uygulandığını kaydetti. Ticari ve lüks araçların diğer araçlara oranla kaskoları nasıl daha pahalıysa, doktor branşlarının da sigortacılar tarafından bu mantıkla gruplara ayrılarak tarifeler uygulandığını vurgulayan Aksu, "Örneğin, dişçiler risk oranı düşük olan 1. gruba alınıyorlar. Az prim ödüyorlar. Kadın doğumcular, mikro cerrahi ve acil tıp uzmanları en yüksek risk gurubu olarak 5. gruba alınıyorlar. Onlardan 1. grubun 5 - 6 katı kadar prim istiyorlar. Tazminat ödeme durumu ortayı çıktığında da hekimlerimize yatırdıkları prime göre belli bir para ödeniyor. Mantık tamamen araç kaskolar gibi hekim sigortalamak. Hekimlerimize ve sağlık personellerine bu tür bir yaklaşımı tasvip etmiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Doktor ve sağlık personelinin alternatif sigorta sistemleri geliştirilmediği için bu mantığa mahkum edildiğini ifade eden Aksu, şunları kaydetti:
"Maalesef hekimlerimize ve sağlık personelimize devlet tarafından risklere karşı alternatif sigorta düzenlemeleri sağlanmamıştır. Hekimlerimiz ve sağlık personelimiz de TCK ile birlikte getirilen ağır tazminatlardan kurtulmak için çareleri kalmadığından özel sigorta şirketlerinin kucağına düşmüşlerdir. Düz maaşla geçinen hekimlerimizin ve sağlık personelimizin geçim zorluğu nedeniyle böylesine uygunsuz bir sigortayı dahi yaptırması imkansız. Allah'a emanet çalışıyorlar. Bu alandaki boşluğu doldurmak, hekimlerimize ve sağlık personelimize için uygun bir sigorta sisteminin geliştirilmesi için Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı bir çalışma yapmalıdırlar. Bu konuda bizim önerimiz kişilerin yanında sağlık kuruluşlarının da sigorta kapsamına alınmasıdır. TCK'yı yürürlüğe koyanlar hekimler ve sağlık personeli içinde herkesin eşit biçimde yararlanacağı, hiç kimsenin mağdur edilmediği uygun alternatif bir sigorta sistemi geliştirmelidirler."

Reklam
Reklam