Dokuma sanatı bitme noktasına geldi

Kırşehir'de halı ve kilim dokuma sanatınının bitme noktasına geldiği belirtildi.

Kırşehir'de 81 yıldır halı dokumacısı olarak hizmet veren Cebeci ailesinin son halı dokumacısı Ali Osman Cebeci, bu sanatın devam edemeyeceğini belirterek, "Gençler sadece lüks mobilyalar alarak, yaşatmaya çalıştığımız geleneği öldürüyor" dedi.

1938 yılında Kırşehir'i halı dokuma ve kilim Sanatı ile tanıştıranın babası Salih Cebeci olduğunu iddia eden Ali Osman Cebeci, babasından kalma Kapıcı Camii yanındaki küçük bir dükkanda sanatı devam ettirmeye çalışıyor.

Babası Salih Cebeci'nin ilk halıcı dükkanını açtığını ve o dönemlerde Kırşehir'de hemen hemen her evde dokuma tezgahı bulunduğunu hatırlatan Ali Osman Cebeci, "Dokuma sanatını esnaflık düşüncesi ile hayata geçmesini babam sağladı. Sonra küçük de olsa şehrin çeşitli bölgelerinde dükkanlar açılmaya başlandı. Şimdi ise baba mesleğimi bu küçük dükkanla yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Yok olma derecesine gelen baba mesleğini anlatan Cebeci, "Eski zamanlarda evlenen çiftler çeyizlerine mutlaka halı ve kilim dokuma ürünlerini koyar ve kültürü yaşatırlardı. Şimdi ise gençler sadece lüks mobilyalar alarak, yaşatmaya çalıştığımız geleneği öldürüyor. Geleneğimizin unutulmasını sağlayan en büyük neden teknolojinin muazzam gelişimi ve gurbetçi vatandaşların evine katkı yapmak adına dokuduğu kilim kültürünü unutarak tamamı ile hazır para ile iş yapıyor hale gelmesi" şeklinde konuştu.

1974 yılında Eski Ankara caddesi üzerinde işe başladığını ve o tarihten önce Kırşehir'de halı ve kilim dokuma sanatının satışının şehrin çeşitli yerlerinde açılan pazarlarda sergilendiğini vurgulayan Ali Osman Cebeci, "O zamanlarda halı ve kilim dokumasına ilgi yoğundu. İnsanların gereksinimleri, farklılaşma içerisinde olduğu sektörü öldürmeye başladı. Şimdilerde kimse lüks döşediği evine hasır ya da kilim almak istemiyor. Ben babamdan aldığım mesleğimi oğluma aktaramadım. Kırşehir'de metre karesi 200 TL olan halılar bile pahalı halde görünür oldu. Oysaki gerçek anlamda halı ve kilim dokuma Kırşehir, Kayseri, Balıkesir bölgelerinde yapılmakla beraber, Dünya'da marka haline gelmiştir. Halı ve dokuma ürünlerinin Kırşehir'deki en büyük özelliği, eskisinin para etmesidir. Mevlana Müzesi'nde, Bektaşi Dergahında ve Beypazarı'nda Kırşehir halılarına rastlamak mümkündür 130 yıllık halıları dokuyanlar, halı ve kilim desenleri üzerinde dönemin tarihsel gelişimlerini anlatmışlardır. Dokuma ve pazarlama işi zor olsa da ayakta kalmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz