Dokunulmazlık dosyaları ertelendi

ANKARA (İHA) - AK Parti ile CHP arasında sürekli tartışma konusu olan milletvekili dokunulmazlığına Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda son nokta konuldu.
Komisyon, CHP'lilerin itirazlarına rağmen AK Parti'li üyelerin oylarıyla 80 milletvekili ile ilgili 138 dosyayı dönem sonuna bıraktı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de komisyona gelerek dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, sabah başladığı çalışmalarını öğleden sonra tamamladı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıya, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de gelerek açıklamalarda bulundu. Komisyon üyelerinin karşısına çıkan Abdullah Gül, kendisi ile ilgili olan 'kayıp trilyon' suçlamasının doğru olmadığını söyledi. Gül, kendisini savunurken, "O zamanki partinin Genel İdare Kurulu'nda alınan bir karar vardı. Karar gereği mali işlere, para konularına Genel Başkan Erbakan ile birlikte Oğuzhan Asiltürk, Rıza Ulucak ve Ahmet Tekdal bakıyordu. Ben de Başkanlık Divanı'ndaydım ama bu işlerin dışındaydım. Daha sonra yapılan yargılamalarda Ahmet Tekdal ve Oğuzhan Asiltürk GİK kapsamı içinde olmalarına rağmen beraat ettiler" diye konuştu. Gül, kendisinin hiçbir şekilde sorumlu tutulamayacağını belirterek, "Dokunulmazlığımı kaldırın" dedi.

Reklam
Reklam

Komisyonda söz alan CHP'li üyeler de kamuoyunda saygınlık kazanmak için dokunulmazlıkların kaldırılmasının zorunlu olduğunu kaydederek, "Kendi dokunulmazlıklarınızı kaldırmıyorsanız bile bizimkini kaldırın" isteğinde bulundular.

Daha sonra dosyalar tek tek hızlı bir şekilde okunarak, "kabul edenler etmeyenler" diye oylama yapıldı. 138 dosyada da aynı yol izlendi. Bütün oylamalarda CHP'liler dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanırken, AK Parti'li üyelerin oylarıyla içinde Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül, Maliye Bakanı Unakıtan, İçişleri Bakanı Aksu'nun dosyalarının da içinde bulunduğu dosyaların tamamı dönem sonuna bırakıldı.

İki parti arasında daha önce çok sert tartışmaların yaşandığı dokunulmazlık konusunda bu kez görüşmeler sakin bir havada geçti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, toplantıya ara verildiği sırada komisyonun CHP'li üyelerine "Benim dosyam komisyona geldi mi?" diye sordu. Üyeler de kendisine dosyasının gelmediğini söylediler. CHP'li üyeler Komisyon kararına muhalefet şerhi koyacak. Karar ve dosyalar Meclis Başkanlığı'na gönderilecek. Dosyalar daha sonra Meclis Genel Kurulu'na gelecek ve burada oylaması yapılacak. Oylama açık oylama şeklinde olacak ve oylamaya katılanların salt çoğunluğu aranacak.

Reklam
Reklam