Dokunulmazlıklarda erteleme yasal

ANKARA (İHA) - Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, dokunulmazlık dosyalarının dönem sonuna bırakılmasının, milletvekillerin, bakanların ve başbakanların adaletten kaçıyor gibi algılanmamasını istedi.

Kuzu, Pralamento'da bir basın toplantısı düzenledi. Karma komisyon olarak 7 alt komisyon raporunun incelendiğini belirten Kuzu, "Biz mahkeme konumunda değiliz. İçtüzüğün verdiği yetkiyi kullanıyoruz" dedi. Komisyonda dosyası bulunan milletvekili ve bakanların yüzde 80'inin yazılı savunma yaptığını, bazılarının yazılı ve sözlü savunma yapmadığını, ancak çoğunun dokunulmazlığının kaldırılmasını istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Toplam 80 miletvekili hakkında 145 dokunulmazlık dosyası bulunduğunu, bu dosyalardan 70 tanesinin AK Parti'ye, 65 tanesinin CHP'ye, 8 tanesinin DYP'ye ve 2 tanesinin de bağımsız milletvekilerine ait olduğunu kaydeden Kuzu, hazırlık komisyonunca dönem sonuna ertelenen dosya sayısının 133 tane olduğunu, şu anda komisyonda 4 milletveki için 7 dosya bulunduğunu ve 5 tanesinin de geri çekildiğini kaydetti. Kuzu bu dosyalardaki suç sınıflandırmasını açıklarken de 44 dosyanın TCK'nın 240. maddesinde ifade bulan görevi kötüye kullanma, 27 tanesinin seçim suçu, 5'inin hakaret, 2 tanesinin TCK'nın 312. maddesi, 4 tanesinin de taksirli ölüme sebebiyet vermek olduğuna dikkat çekti.

Dokunulmazlıklar konusunda AK Parti-CHP arasında anlaşmazlık bulunduğunu, kendisinin bu anlaşmazlığı çözmek için çalışmalar yaptığını, ancak konunun Uzlaşma Komisyonu'nun toplanmasıyla çözülebileceğini kaydeden Kuzu, isteyen milletvekilinin ve bakanın dokunulmazlık dosyasının kaldırılamayacağını bildirdi. "Dokunulmazlıkların ertelenmesi yasaldır" diyen Kuzu, "Vatandaş 'Vekil savunmadan kaçıyor' diyor. Yok böyle bir şey. Kaçıyor gibi algılanmaması lazım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Dokunulmazlıkla ilgili AB üyesi ülkelerde de korumanın bulunduğunu belirten Kuzu, bu korumanın olmasının gerekliğine kendisinin de inandığını, ancak az mı çok mu olacağı konusunda yeni bir mutabakat gerekebileceğini söyledi. AB ülkeleri arasında yeni bir dokunulmazlık konusunun ele alındığını söyleyen Kuzu, bu çerçevede önümüzdeki günlerde Türkiye'de anayasal bir çerçeve çizilebileceğini ifade etti. Kuzu, önümüzdeki günlerde dosyaların Genel Kurul'a gelebileceğini, bundan sonra sözün TBMM Başkanlığı'nda olduğunu belirtti.