Dolabı çalan kiracının mahkumiyetini istendi

ANKARA (ANKA) - Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kiraladığı dairede bulunan mutfak dolaplarını söken kiracıların "güveni kötüye kullanmak" suçundan değil "hırsızlık" suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi.

Antalya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, evin sanığa kiralanması sırasında "özel olarak teslim ve tevdie" konu edilmeyen mutfak dolaplarının, rıza dışında ve faydalanmak amacıyla alınıp götürülmesi halinde eylemin "hırsızlık" suçunu oluşturacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, mutfak dolabının kira kontratında demirbaş olarak gösterilmemiş olmasının ev sahibini haksız çıkarmayacağını vurgulayarak, "güveni kötüye kullanma" suçu yerine gerekli araştırma ve incelemenin yapılarak sanıkların "hırsızlık" suçundan yargılanması gerektiğine karar verdi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin kararında şu görüşlere yer verildi:
"Kira kontratında demirbaş eşyalar arasında gösterilmemiş olsa da, katılana ait dairenin S.R. ye kiralanması ve dairenin teslimi sırasında mutfak dolaplarının mevcut olduğunun kabulu gerektiğinden, sanığın savunmasında ‘direyi boşaltırken apartmanın kapıcısına kontrol ettirerek tam ve sağlam olarak teslim ettiğini', tanık S.T. nin ise, suça konu dairenin anahtarının akşam saatlerinde 5-6 yaşlarında bir çocuk ile kendisine gönderildiğini ve daireyi kontrol etmeden anahtarı teslim aldığını belirttiğinden, suç tarihi itibariyle dairenin bulunduğu apartmanın kapıcısının kim olduğu araştırılarak, evin kendisine teslim edilip edilmediği, teslim edilmişse, evi kontrol edip etmediği, mutfak dolaplarının yerinde olup olmadığı hususlarının sorulması, dinlenecek tanığın beyanı ile daha önce dinlenen tanık S.T.nin beyanları arasında çelişki olursa giderilmesinden sonra sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik soruşturmayla yazılı şekilde beraat kararı verilmesi bozmayı gerektirmiştir."

Reklam
Reklam

Yargıtay'ın bozma kararının ardından, yerel mahkeme davayı yeniden görüşüp karara bağlayacak. (ANKA)