Kaspersky'dan yapılan açıklamaya göre, dünya çapında hükümetler salgın hastalıktan etkilenen vatandaşlar ve kurumlar için destek paketleri açıklarken, çevrim içi dolandırıcılar bu durumu istismar ederek para kazanmaya çalışıyor.
Pandemi önlemleri nedeniyle birçok şirket işini askıya almak zorunda kalırken, bazı çalışanlar zorunlu olarak izne çıkmak, çalışma saatlerini azaltmak ve hatta işlerini kaybetmekle yüzleşti. Bu durum karşısında salgının sonuçlarını hafifletmek için dünyanın dört bir yanındaki yönetimler, şirketleri ve vatandaşları desteklemek için vergi indirimi, nakit tazminat gibi adımlar atıyor. Ancak salgın mağdurlarına mali yardım vadedenler sadece hükümetler değil. Dolandırıcılar da bu işin içinde ancak vaatleri fayda yerine zarara yol açıyor.
Uzmanlar, yakın zaman önce insanları Kovid-19 salgını nedeniyle sosyal tazminat başvurusunda bulunmaya teşvik etmek için tasarlanmış bir dizi Türkçe kimlik avı web sitesi tespit etti. Bunlardan bazıları Türk hükümet yetkililerinin kaynaklarını taklit ediyordu. Tazminatı talep etmek için kullanıcıların .apk uzantılı bir uygulama indirmesi gerekiyordu. Kaspersky, bu uygulamanın Android Truva Atı (Trojan-Dropper.AndroidOS.Hqwar.cf) içerdiğini ortaya çıkardı. Truva Atı yüklendiğinde kullanıcının sistemine başka kötü amaçlı yazılımlar yükleyebiliyor ve cihazın denetimini siber suçlulara devredebiliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Kıdemli Web İçeriği Analisti Tatyana Shcherbakova, "Saldırganlar her zaman taktiklerini mevcut gündeme uyarlar. Bu da örneğin pandemi sırasında sosyal faydalara dayalı dolandırıcılık girişimlerinin artmasını kısmen açıklayabilir. Bu nedenle bugün kullanıcılar internette özellikle dikkatli olmalılar. Herhangi bir kullanıcının dikkat etmesi gereken en temel güvenlik ipucu, bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa sunulan vaade inanmamaktan geçer. " ifadelerini kullandı.
İçinde bulunulan kriz zamanında birçok insan maddi desteğe ihtiyaç duyuyor. Dolandırıcılık girişimini gerçek yardım teklifleriyle karıştırmamak için Kaspersky, şu ipuçlarını izlemeyi öneriyor:
(AA)