Dolandırıcılığa karşı jet yasa

WASHINGTON (İHA) - ABD Senatosu, ülkede ekonomik skandallara yol açacak yolsuzlukları ve usulsüzlükleri engellemek amacıyla yeni bir reforma imza attı.

ABD'nin ekonomik güvenilirliğini sarsan skandallar sonrası yeni yasa tasarısını 97'ye 0 oyla jet hızıyla kabul eden senato, bağımsız bir kurul kurulmasını ve bu kurulun finansal şirketleri denetlemesini, karşılanması gereken standartları belirlemesini ve usulsüzlük yapan firmaların cezaya çarptırmasını planlıyor.

Enerji devi Enron'un ani iflası sonrası Demokrat Parti'den Senatör Paul Sarbanes tarafından hazırlanan yasa tasarısının gündeme alınması süreci Worldcom skandalının ardından hızlandırılmıştı. Yasa tasarısının bir sonraki durağı Temsilciler Meclisi olacak. Sarbanes tarafından hazırlanan yasa tasarısına göre muhasebe firmaları ortakları olan müşteri firmalara finansal danışmanlık hizmeti veremeyecek. Şirketlerin genel yöneticileri ve mali direktörleri firmalarının yıllık kazancını ve raporlarının doğruluğunu rapor etmek zorunluluğu taşıyacak. Yatırımcıları dolandırdıklarından şüphelenilen yöneticiler ise 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Reklam
Reklam