Dolandırıcıya rekor ceza istemi

Adana'da iş vaadinde bulunduğu 39 kişiyi dolandırdığı iddia edilen Mehmet Can hakkında 273 yıla kadar hapis cezası istendi.

Adana'da iş vaadinde bulunduğu 39 kişiyi paralarını alıp dolandırdığı iddia edilen Mehmet Can hakkında 273 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mehmet Can, 1 Mart 2011'de kent merkezinde sahte isimle işyeri kiraladı. Can, 600 lira maaşla kadın sekreter işe aldı, ardından gazetelere 'kapıcı ve şoför aranıyor' ilanı verdi. Arayanları da işyerine davet eden Mehmet Can, gelenlere sözde başvuru formu doldurtarak daha sonra kendilerini arayacaklarını söyleyip gönderdi. Yaklaşık 10-15 gün sonra cep telefonlarından aradığı kişileri 'İş başvurunuz kabul edildi' diyerek çağıran Can, işe başlayacakları sevinciyle gelenlerden sabıka ve nüfus kaydı, sağlık raporu, kimlik fotokopisi gibi belgelerle birlikte 70 lira başvuru parası aldı. Mehmet Can, bu kişileri, 25 Nisan'da işbaşı yapacaklarını, bunun için de kendilerini yeniden arayacaklarını söyleyerek gönderdi. Söylenen tarihte geldikleri işyerinin kapalı olduğunu görünce dolandırıldıklarını anlayan vatandaşlar, polise şikayette bulundu.

Reklam
Reklam

CEZAEVİNDEN FİRAR ETMİŞ Polisin yaptığı çalışma sonucunda yakalanıp gözaltına alınan Mehmet Can, ifadesinin ardından adliyeye sevk edilirken çekim yapan basın mensuplarına da "Memlekette bu kadar enayi varsa suç benim mi?" dedi. Can, çıkalırdığı mahkemece tutuklandı.

Polisteki ifadesinde suçlamayı kabul eden Mehmet Can, 2010 yılı içerisinde Mersin'den kiraladığı aracı zamanında teslim etmeyince tutuklandığını, bu nedenle Bolu'da cezaevinde yatarken, hasta olduğunu söyleyip, sevkini sağladığı hastaneden geçen ekim ayında firar ettiğini söyledi.

'4 BİN 500 BAŞVURU OLDU' Yaptığı işten pişmanlık duyduğunu belirten Mehmet Can, olayı şöyle anlattı:

"Firar edince Adana'ya geldim. Önce eşimi alarak yeni bir ev kiraladım. Ailemin geçimini sağlamak zorundaydım. Firari olduğum için bir yere gidip çalışamıyordum. Cezaevinde benimle birlikte tutuklu bulunan ismini şu an hatırlamadığım bir kişi, çok sayıda vatandaşı işe girdirmek vaadiyle dolandırdığını, iyi de para kazandığını söylemişti. Benim de bu iş aklıma geldi. Önce bir büro kiraladım. Büro malzemeleri aldım. Sonra da gazetelere ilan verdim. İlanda 'Kapıcılık yapacak aile, şantiyede şoförlük yapacak şoför aranıyor' yazıyordu. Bu arada bir de sekreter aldım. Başvuru yapanlardan bazı evrakların yanı sıra kapıcılık için 70, şoförlük için 25 lira alıyordum. Müracaat sırasına göre, '2 ay gibi bir süre sonra işiniz hazır' diyordum. Başvuru yapanları ikna etmekte zorlanıyordum. 'Adana'nın kuzey mahallelerinde bitmek üzere olan inşaatlarımız var, oralara yerleştirileceksiniz' gibi vaatlerde bulunuyordum. Yaklaşık 4 bin 500 civarında başvuru oldu. Bunların yarısından para aldığımı tahmin ediyorum. Bu işten elde ettiğim paraların tamamını harcadım."

Reklam
Reklam

SORUŞTURMA TAMAMLANDI Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, iddianameyi hazırladı. Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede sanık Mehmet Can hakkında, kendilerine ulaşılan ve şikayetçi olan 39 kişiyi dolandırmaktan dava açıldı. Her kişi için 7'şer yıl olmak üzere toplam 273 yıla kadar hapis cezası istenen sanığın yargılanmasına yakında başlanacak.

DUYUNCA AĞLAMIŞTI Sanığın yüzlerce kurbanından biri olduğunu söyleyen 1 çocuk annesi 28 yaşındaki Cemile Şimşek de, Can'ın dolandırıcı olduğunu duyunca ağlamıştı. Eşiyle birlikte kapıcılık ilanına başvuran Şimşek, "Çalıştığım işimden istifa ettim. Kirada oturduğum evin sahibine çıkacağımı söyledim. Eşyalarımı topladım taşınmayı bekliyordum. Şimdi ortada kaldım. Hem işimden oldum hem hazır oturduğum evden çıkmak zorunda kalıyoruz. Sadece 70 lira kaybım olmadı" diye konuşmuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz