'Dolar arttıkça benzin de artar'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, artan maliyetlere rağmen doğalgaza zam yapmayacaklarını söyledi.

Yıldız, benzine gelen zamlara ise müdahale etmeyeceklerini belirtti.

Bakan Taner Yıldız, Ankara-Konya hızlı treninde bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette enerji fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Yıldız, litresi 5 liranın üzerine çıkan benzin fiyatlarına da tıpkı doğalgazda olduğu gibi müdahale edip etmeyecekleri sorusuna, “Benzin fiyatları kendi serbest piyasasında yükselecek ve düşecek. Döviz ve ham petrol fiyatları düştüğü kadar benzin fiyatları da düşer. Artınca artar” dedi.

Doğalgaz fiyatı 2008’le aynı

Reklam
Reklam

Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlarında ise ‘müdahaleye devam’ mesajı verdi. Bugünkü doğalgaz fiyatlarının 2008 fiyatlarından daha pahalı olmadığını belirten Yıldız, dolar kurunun 2,32 TL düzeyinde devam etmesi halinde maliyetleri fiyatlara tamamen yansıtmayan BOTAŞ’ın zararının 2 milyar liradan 6,8 milyar ila 7 milyar liraya ulaşacağını söyledi. Fiyatların yine de taşınabilir seviyeye (2 milyarlık zarar seviyesi) inebileceğini belirten Bakan Yıldız, bunun da ancak dolar kurunun 2 lira 5 kuruş ila 2 lira 10 kuruş seviyesine inmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

Petrol K. Irak’ı parçalamaz

Bakan Yıldız, Irak’tan çıkan toplam petrolün yüzde 17’sinin Kuzey Irak tarafından satılabileceğini, bu konudaki anlaşmazlığın kendi aralarında çözümünün gerektiğini söyledi. Bugüne kadar Kuzey Irak’tan Ceyhan’a gelen petrolün 210 bin tona ulaştığını belirten Yıldız, gümrükten geçen petrole ‘kaçak’ denilemeyeceğini ifade etti.

Yıldız, K.Irak’ın petrol satması halinde Irak’ın parçalanabileceği yorumlarına, “Tam aksine gelir arttıkça parçalanma riski azalır” dedi.

Reklam
Reklam

Dershaneler kapanırsa çaycı, işçi ne olacak?

Bakan Yıldız gazetecilerle sohbet ettiği vagonda yolcuların ilgisiyle karşılaştı. Yıldız zaman zaman bebek ve çocukları kucağına alıp fotoğraf çektirdi. Yıldız’ın yanına gelen ve kendisini ‘atanamayan öğretmen’ olarak tanıtan Seda Gökçe isimli dershane öğretmeni, Yıldız’a, dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağını sordu, “Dershaneler etüt merkezi mi olacak? Sadece isim mi değiştirecek” dedi.

Merak etmeyin işsiz kalmazlar

Yıldız, bu soruya, “Dershanelerle ilgili bir eylem planı hazırladık. İsim değiştirmenin daha ötesinde muhtevayla alakalı konular var. Türkiye’de sadece yüzde 15’i ilgilendiren bir hususla alakalı konuşurken biz de yüzde 85’i konuşalım istedik” cevabını verdi. Seda öğretmen, bu sefer de, “Öğretmenler bir yerlere yerleşecek ama dershanelerde çalışan güvenlik görevlileri ne olacak, çaycı ne olacak” sorusunu yöneltti. Yıldız bu soruya da, “Merak etme onlar da işsiz olmazlar” karşılığını verdi.

Reklam
Reklam