Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar şu an kaç lira? İşte 21 Aralık güncel döviz kurları

Dolar ne kadar oldu? Dolar güne yükselişle başladı. Geçen hafta Merkez Bankası faiz kararı sonrasında 3,88 liraya kadar çıkan dolar, hafta başından beri düşerek 3,82 liraya kadar geriledi. Aynı şekilde Avro ise 4,58 liradan 4,54 liraya kadar düştü. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar şu an kaç lira? Yeni yılda uzmanlarında dolar kuru beklentisi nedir? İşte 21 Aralık Perşembe güncel döviz kurları

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne yükselişle başladı. Salı günü 3,82-3,85 bandında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, günü yüzde 0,11 artışla 3,8342'den tamamladı. Dolar/TL, Çarşamba gününe yükselişle başlamasının ardından saat 09,40 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 3,8430 seviyelerinden işlem görüyordu. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 yükselişle 4,5510 ve sterlin/TL de yüzde 0,3 artışla 5,1470 seviyelerinden alıcı buluyordu.

Analistler, ABD'de vergi reformuna ilişkin gelişmelerin takip edildiğini belirterek, yurt dışında yatırımcıların Noel tatili havasına şimdiden girdiğini, bu nedenle piyasalarda yıl sonuna kadar sakin bir seyir izlenebileceğini ifade etti. ABD'de Senato'nun vergi tasarısını 48'e karşı 51 oyla onaylamasının ardından, tasarının Temsilciler Meclisinde tekrar oylanması ve imza için Başkan Donald Trump'a sunulması bekleniyor. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 21 Aralık Perşembe güncel döviz kurları...

Reklam
Reklam

21 ARALIK 2017 DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar alış: 3,8230 TL / Dolar satış: 3,8266 TL

Euro alış: 4.5444 TL / Euro satış: 4.5488 TL

İngiliz Sterlini alış: 5.0970 TL / Satış: 5.1200 TL

Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI İÇİN UZMANLAR NE DEDİ?

Analistler, Merkez Bankası'nın kredibilitesini tesis etmesi için bu kararı "kaçan bir fırsat" olarak değerlendiriyor.

QNB Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı:

TCMB büyük bir fırsat tepti. TCMB, beklentiden az faiz artışına giderek piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Oysa bu, TCMB için, kredibilitesini tesis etmesi için büyük bir fırsattı. Şimdi piyasaya kararlı olduğu mesajını verseydi, daha sonra faiz indirim adımlarını da rahat bir biçimde atabilecekti enflasyonun düşmesi halinde.

TCMB'nin beklenenden düşük faiz artırımına karşın, karar metninde enflasyona dair daha şahin bir söyleme geçti. Ancak piyasa eyleme odaklanacaktır ve bu kararı olumsuz algılayacaktır. TL, diğer gelişmekte olan para birimlerine göre birkaç haftadır daha iyi duruyordu, ancak bu seyrin önümüzdeki dönemde tersine döndüğünü görebiliriz.

Reklam
Reklam

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol:

TL varlıklarda negatif fiyatlama eğilimini destekler. TCMB'nin beklentileri karşılamayan faiz artırım kararı, piyasada TL ve TL varlıklar açısından negatif fiyatlama eğilimini destekleyecek.

TCMB'nin bu kararı ardından TL'de negatif bir performans görülmesi bekleniyor. Dolar kurunda 3.8850'lerin aşılması durumunda yükseliş 3.90'lara doğru devam edebilir. Yıl sonundaki düşük likidite volatiliteyi artırabilir.

Öte yandan, TCMB metinde büyük değişime gitmezken ayrıca gelecek dönemde yeni faiz artırımları yapabileceği konusunda da güçlenen bir yorum yapmıyor. TL için negatif olan kararın ardından TCMB artık TL'de ne kadar negatif tepki verileceğine göre faiz kararlarını Ocak ayından itibaren yeniden şekillendirecektir.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı:

Parasal duruşta beklentilerin altında sıkılaşma destekleyici küresel ortamda kabul edilebilir. Her ne kadar GLP faiz oranında gerçekleşen artış beklentilerin altında kalsa da TCMB’nin yayımladığı faiz notunda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışında artan risklere dikkat çekmesini ve bu doğrultuda da parasal duruşun sıkılaştırılmasına yönelik ifadesini, fiyat istikrarı hedefini gözetme konusundaki kararlılığının devam ettiği yönünde yorumluyoruz.

Reklam
Reklam

Nitekim, mevcut durumda TCMB fonlamasının tamamının GLP’de gerçekleştiği tablonun kısa vadede korunmasını ve ortalama fonlama maliyetinin %12,25’ten %12,75’e çıkarak parasal duruşun sıkılaşması anlamına geleceğini düşünüyoruz.

Ayrıca, dünkü Fed kararlarının küresel piyasalar açısından güvercin olarak algılanabileceği sonuçlarının da göz önüne alınması durumunda, faiz kararının kur üzerinde yaratmış olduğu ilk tepkinin yumuşaması açısından destekleyici olabileceğini tahmin ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde enflasyon baskılarının azalması yönünde gelişmelerin oluşması halinde de, fonlama kompozisyonunda GLP’nin kademeli azaltılmasını ve ortalama fonlama maliyetinin gerilemesini bekleriz. Gerek reel kurun hem kendi içinde tarihsel hem de benzer diğer gelişmekte olan ülke kurlarına göre aşırı değersiz seviyeleri nedeniyle nominal kurun değerlenme yönündeki eğiliminin, gerekse de petrol fiyatlarında yaşanan rallinin hız kesmesinin, baz avantajıyla da birlikte, enflasyon görünümünde riskleri azaltma yönünde destek sağlayabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.

Reklam
Reklam

Meksa FX Analisti Serkan Uludağ:
TCMB, piyasa oyuncularını tatmin etmedi. Geç likidite penceresinde 50 baz puanlık artış yaptığını açıklayan TCMB, piyasa oyuncularını tatmin etmedi. Son haftalarda, özellikle beklentinin çok üzerinde kalan enflasyon verisi sonrası iyice artan faiz oranı artış beklentisi, 75 baz puan ile 125 baz puan arasında bir artışı öngörüyordu. Bu sebeple de, TL'de değer kazançları başlayarak dolar karşısında 3.80'e kadar gerilediğine şahit olduk.

50 baz puanlık bir artış, beklentinin altında kaldığı için, ilk aşamada TL'nin değer kayıpları ile karşılaşıldı. 3,89'a doğru hareket eden parite için kritik direnç 3,8770 civarında. İlk denemede bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışsa da, yeniden 3,8690'a kadar geriledi. Gün içinde 3,8770'ye dikkat etmeye devam edeceğiz. Bu direnç bölgesinin üzerindeki kapanışlar (H4), 3,90/3,91 aralığına kadar yukarı hareketin önünü açabilir. Ancak 3,8770 kırılmaz ise, geri çekilme hareketleri ile 3,8607, 3,8483 ve 8,8330'a doğru tepkiler izleyebiliriz. Fakat şu tabloda rüzgarın terse dönerek 3,80 desteğini kırma potansiyeli oldukça zayıf.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: