Dolar kuru 2,75 seviyesine yaklaştı

Haftaya 2.6550 civarında başlayan dolar/TL Türk F-16'ların IŞİD'i vurmasının ardından fırladı. Dolar 2,7489'a kadar yükseldi. Dolar 14.27 itibariyle 2,7498 liradan işlem görüyor.

Doların küresel bazda değer kazancı gelişmekte olan para birimlerini baskı altında bırakırken, diğer yandan Türk savaş uçaklarının Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmasının ardından 'Dolar kuru güne nasıl başladı?' sorusu merak edilmeye başlandı. Dolar 2,7489'a kadar yükselerek 5 haftanın zirvesini gördü. Saat 10.15 itibariyle 2.7403 liradan alınan dolar kuru 2.7415'ya satılıyor.

24 SAAT CANLI DOLAR KURU TAKİBİ İÇİN TIKLAYINIZ

Siyasi parti liderlerinden erken seçimin biraz daha ön plana çıktığı yönünde açıklamalar gelmesi, Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından saldırı olaylarının devam etmesi ve son olarak bu sabaha karşı Türk savaş uçaklarının Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmasının ardından dolar/TL güne yükselişle başladı. Dün akşam piyasa kapanışı öncesi 2.73'ün hemen altında işlem gören kur bu sabah 2,74'ün üzerine çıktı. Dolar 2,7489'a kadar yükselerek 5 haftanın zirvesini gördü.

Reklam
Reklam

TL dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı ile seçimden bugüne en yüksek haftalık değer kaybını yaşıyor. Haftaya 2.6550 civarında başlayan dolar/TL hafta boyunca hem koalisyon görüşmelerine, hem de Suruç'taki patlamanın ardından artan güvenlik endişeleriyle neredeyse her gün gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izledi.

Dolardaki artış sonrasında Merkez Bankası’ndan yeni hamle geldi. Merkez Bankası, yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bir hafta vadeli döviz depo faiz oranının dolar için yüzde 3,5'tan yüzde 3'e indirilmesine karar verildiğini açıkladı. MB'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bankalar belirlenen yeni oranla 27 Temmuz 2015 tarihinden itibaren TCMB’den bir hafta vadeyle borçlanabileceklerdir.

Gerekli görülmesi halinde ABD doları ve euro için söz konusu oranlar ayrı bir basın duyurusuna gerek kalmaksızın iş günlerinde sabah saat 9:30’da her iki yönde değiştirilebilecek ve ilan edildiği gün için geçerli olacaktır. Belirlenen oranlar Anadolu Ajansı DV006, Reuters CBTJ ve Bloomberg CBT sayfalarında ilan edilecektir." Dolar bu sabah 2,7489'la son beş haftanın zirvesini görmüştü.

Reklam
Reklam

F- 16'LAR IŞİD'e AİT 3 HEDEFİ VURDU

Doların aniden fırlamasındaki büyük etken F- 16'lar IŞİD'e ait 3 hedefi vurması oldu. Dün gece yarısından sonra havalanan Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Kilis'in merkeze bağlı Seve Köyü karşısında bulunan Bab Bölgesi'ndeki bombardımanda IŞİD'in iki karargahı ile bir toplanma merkezi vuruldu. Sabaha karşı toplanma merkezine gelen IŞİD militanlarından 35'inin bombardımanda öldüğü bilgisi alındı.

CERABLUS'TAKİ HEDEFLER DE VURULDU

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün gece IŞİD'e karşı operasyonunda, Gaziantep'in Karkamış İlçesi karşısında bulunan IŞİD kontrolündeki Cerablus'taki hedefler de saat 23.30'dan itibaren tank ve obüslerle ateş altına alındı. Cerablus'a yönelik bu operasyonda da bir çok IŞİD hedefi vuruldu.