Dolar ne kadar oldu? 6 Temmuz 2017 güncel dolar kuru

Dolar ne kadar oldu sorusunun cevabı haberimizde. Dolar tekrar yükselişe geçti ve dün 3,60 lira seviyesine kadar çıktı. Euro ise 4,095 liradan güne başladı. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 6 Temmuz 2017 anlık ve güncel dolar kuru...

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar ile Euro'nun yükselişi dün de devam etti. Dolar 3,60 lirayı görürken euro 4,095 liradan güne başladı. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 6 Temmuz Çarşamba sabahı anlık dolar kuru...

6 TEMMUZ 2017 GÜNCEL DOLAR KURU

Dolar alış: 3,6081 TL / Dolar satış: 3,6097 TL

Euro alış: 4,0950 TL / Euro satış: 4,0964 TL

Dolar, Euro ve diğer döviz kurlarını aşağıdaki bağlantıdan güncel olarak takip edebilirsiniz.

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1481343/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/doviz/)

DOLAR NEDEN BİRDEN YÜKSELDİ?

Reklam
Reklam

Küresel piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına paralel yükselen dolar/TL 3,60'ın üzerini gördü. Dolar/TL güne yükselişe başlamasının ardından en yüksek 3,6080'i gördü ve saat 17.00 itibarıyla 3,6050 seviyesinde dengelendi.

Artan jeopolitik risk algısı ve ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin beklentileri aşması ile küresel piyasalarda dolar talebinin arttığı görülüyor. Dolar endeksi, bugün yüzde 0,2 değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimleri ise yüzde 2'yi aşan kayıplar yaşadı.

Güney Afrika randı yüzde 2,3 ile dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken, onu yaklaşık yüzde 1 kayıplarla Rusya rublesi, Türk lirası ve Meksika pesosu takip etti.

Analistler, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarındaki bilanço küçültme ve faiz artırım sürecine ilişkin ipuçlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, Kuzey Kore'nin dünkü füze denemesi ve Katar krizi ile ilgili gelişmelerin yatırımcılardaki jeopolitik risk algısını artırdığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Dolar/TL'nin 3,60'ın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 3,6280 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini söyleyen analistler, 3,5600 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini dile getirdi.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Reklam
Reklam

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: