Dolar ne kadar oldu?

Dolar kurunda yukarı yönlü eğilim devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca 3 TL üzerinde hareket eden dolar, 3.0655'i test ettikten sonra 3.05'in hemen üzerinde 3.0507'den haftayı kapatmıştı.

Bu sabah ise 3.05 üzerindeki fiyatlama ile yeni haftaya başlayan kur, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli’nin katıldığı bir TV programında dalgalı kur rejiminde kurun kendi yönünü bulacağı ve dolar/TL kurunun normal seviyelerde olduğuna dair görüşleri sonrasında 3,07'nin üzerine çıktı.

Analistler, kurun 3,05 üzerinde kalmaya devam etmesi halinde 3,10 rekor seviyelerinin yeniden test edilebileceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam

Not indirimleri sonrası fon çıkışları beklentileri, OHAL’in ne zaman biteceğinin belli olmaması, TCMB’nin faiz indirimleri, Fed’in faiz artırmasına ilişkin öngörüler, doların yükseleceğine dair öngörülerle yapılan yüklü alımlar gibi faktörler TL’de değer kaybı eğiliminin sürmesini sağlıyor.

Sanayi üretimi verileri etkilemedi

Bugün açıklanan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerin üzerinde gelerek, bir önceki aya göre yüzde 9.4 artarken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 arttı. Bu verilerle temmuz ayındaki kötümser tablonun kısmen kaybolduğu ifade edilse de, iyi gelen sanayi üretimi verileri kura olumlu yansımadı. Kurdaki yukarı yönlü eğilim devam ediyor.

Analistler, her ne kadar sanayi üretimi ağustos ayında temmuza göre toparlanmış olsa da 3. çeyrek büyüme görünümünü kurtarmaya yetmeyeceğini düşünüyor.

Fed bekleniyor

Kur için belirleyici ise Fed beklentileri olmaya devam ediyor.

Analistlere göre, çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı tutanakları dolar üzerinde hareketliliğe neden olabilir.

Reklam
Reklam