Uzmanlar, doların değer kaybetmesinin, uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatında yaşanan artışla birlikte gündeme gelebilecek doğalgaz, elektrik ve diğer temel mallardaki fiyat artışlarını engelleyebileceğini belirttiler.
Uzmanlar, dolardaki düşüşü ve ham petrol fiyatlarındaki artışı ANKA'ya değerlendirdiler.
Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan , dolardaki düşüşün ham petrol fiyatındaki artıştan kaynaklanan zammın önüne geçebileceğini söyledi.
Türkiye'nin petrol konusunda yüzde 80 dışa bağımlı olduğunu kaydeden Alkan, ham petrol fiyatı artışının Türkiye'nin iç piyasasını etkilediğini ve bu yükselişin Türkiye için olumlu bir gelişme olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Söz konusu artış serbest piyasa ekonomisine sahip Türkiye'ye olumsuz etkileyecek. Türkiye ekonomisi artık akaryakıttaki düşüşe ve çıkışa alıştı. Fiyatlarda azalış olursa piyasaya da direk olarak yansıyor ama aksi durumlarda da artış yaşanırsa piyasayı çabuk etkiliyor."
"PETROL ARTARSA ZAMLAR GELİR"
HSBC Ekonomistlerinden Esra Erişir, uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatındaki hareketliliğin seyrini izlemenin zor olduğunu belirtirken, bu gelişmenin birçok nedeni bulunabileceğini kaydetti. Yaşanılan artışın iç ekonomide bir zamma neden olabileceğini söyleyen Erişir, "Buna karşın söz konusu artışa karşın dolar kuru düşüş gösterdi. Bu nedenle ulusal ekonomiye çok yüklü bir baskı gelmiyor. Ama tekrar böyle artış yaşanırsa zam kaçınılmaz olur" diye konuştu.
"FAİZ İNDİRİMİ GECİKİR"
Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç da, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik kararlarının gecikebileceğini belirtti. Toğuç, söz konusu durumun global likiditenin sıkışık olduğu ve belirsizliğin bulunduğu bir süreçte büyümeyi ve cari açığı olumsuz etkiyeceğini söyledi. Toğuç, ham petrol fiyatındaki artışın Hükümeti zam yapmak zorunda bırakacağını ve bunun doğal bir süreç olacağını kaydetti.
Toğuç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkeleri petrol fiyatlarındaki artış olumlu etkiliyor. Çünkü onlar petrol üreticisi oldukları için cari fazlaları artıyor. Türkiye gibi petrol ithal eden ve petrol üreticisi olmayan ülkeler bu süreçten olumsuz etkilenecektir. Zaten global bir daralma söz konusu ve Türkiye'nin bir de cari açığı var. Bunun üstüne petrol fiyatlarındaki artış eklenirse tüm ekonomik göstergelerin olumsuz etkilenmesine dolayısıyla da önümüzdeki süreçte daha seçici olmasını beklendiğimiz global likiditenin Türkiye yerine petrol üreticisi ülkeleri tercih etmelerine neden olabilir."
ANKA