'Dolardaki yükseliş problem değil'

Büyümenin dördüncü çeyrekte daha iyi geleceğini öngören Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişin ekonomi için problem olmadığını söyledi.

İstanbul Sanayi Odası'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme verilerini ve dolardaki yükselişi değerlendirdi.

Zeybekci, üçüncü çeyrek büyümesinin ikinci çeyrek büyümesinin biraz altında gelebileceğini ama dördüncü çeyrek büyümesinin daha iyi olacağını söyledi.

"İhracatın büyümeye etkisi negatif; dördüncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkı vermesini bekliyoruz" diyen Zeybekci, son çeyrekte ihracatın katkısıyla yüzde 4 civarında bir büyüme beklediğini açıkladı.

TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü.

Reklam
Reklam

Nihat Zeybekci, yüzde 3,8 büyümenin Türkiye için yerinde saymak demek olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin her sene 1,6 milyon vatandaşına iş üretmek mecburiyetindeki bir ülke olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, "Türkiye her yıl ortalama yüzde 5 büyümek zorunda olan bir ülke. Bunun altındaki tüm rakamlar bizim için kabul edilebilir değil" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin 13 yıllık büyüme ortalamalarının yüzde 4,7 olduğu bilgisini veren Zeybekci, "2008 krizinden sonra bugüne kadar 24 çeyrekte ortalama büyümemiz yüzde 5,1. Ben bakan olduğumda yüzde 5,6 idi, şimdi 5,1'e geldi. Böyle devam ederse, bu 5 rakamında da ortalamayı aşağı çekersek, bunu bence tehlike çanları olarak görmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan 3,06'ya kadar yükselere tarihi zirve gören dolar konusunda da açıklamalarda bulunan Zeybekci, "Doların TL karşısında değerli olması ekonomiyi rahatsız ediyor, borçlanmayı rahatsız ediyor ama bunu ekonomik problem olarak göstermek Türkiye'ye haksızlıktır" dedi.

Reklam
Reklam