Doların durumu pek parlak değil

Yurtiçi döviz piyasasında yurtdışı piyasalar ve IMF ile yapılacak anlaşmaya ilişkin beklentiler etkili oluyor.

Dolar/YTL kotasyonlarının 1.5500 seviyesinin altına inmesi halinde, 1.5000-1.5500 aralığında tutunacağı ve kısa vadeli hareket aralığının 1.5000-1.6500 YTL bandı olacağı düşünülüyor.

Tekstilbank'tan Dealer Erhan Kanısanlı, dün ABD piyasalarının tatil olduğunu, genel olarak Asya ve Avrupa borsalarının izlendiğini belirterek, özellikle Asya'dan çok olumlu makro datalar gelmediğini söyledi.

Erhan Kanısanlı, ABD tarafında dolar fazla değer kazanmadığı halde, uzun vadeli tahvillere bir yöneliş olduğunun görüldüğüne dikkat çekti ve yurtiçi döviz piyasası ile ilgili olarak ise şu şekilde konuştu:

Reklam
Reklam

"Türkiye tarafında ise şu anda genel olarak 1.5600 seviyeleri çok sağlam bir destek görevi görüyor. IMF ile ilgili gelişmeler takip ediliyor. Dün Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF ile görüşmelerin devam ettiği, ancak anlaşmanmın biraz daha zaman alacağı ve bazı konularda uyuşmazlık olduğu yönünde açıklamaları vardı. Ancak piyasa üzerinde fazla etkisi olmadı. Çünkü şu anda IMF ile anlaşmanın onaylanabileceği şeklinde bir hava var.

Bugün basında IMF ile Aralık ayı gibi iki yıllık bir anlaşmanın yapılabileceği şeklinde haberler var. Bizim 1.5600 seviyesine kadar gelmemizde IMF ile ilgili beklentilerin de etkisi var. Ama yurtdışındaki borsalar da iyi bir performans sergiliyor."

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı konuşmada, IMF ile teknik görüşmelerin hala sürdüğünü belirterek, "İleri bir aşamadayız. Ancak ne zaman tamamlanacağını şu aşamada söyleyemem" demişti.

Şimşek, "IMF'yi razı edebilirsek, şartlar ve içerik konusunda anlaşmaya varırsak, bir program yapacağız. Programın içeriğiyle ilgili tartışma var" diyekonuşmuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'ye "hayır" demediğini belirterek, "İşleyecek bir program olsun, likidite sorununun reel ekonomiye yük getirmeyecek bir şekilde çözülmesini istiyor" açıklamasında bulunmuştu.

Reklam
Reklam

Şimşek, IMF'nin muhtemel bir programda "çok önemli mali ayarlamalar" istediğini de vurgulamıştı.

Tekstilbank'tan Dealer Erhan Kanısanlı, dolar/YTL kurunun bundan sonra izleyeceği seyir ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Bundan sonrası için 1.5500 seviyelerinde bir dirençle karşılaşılacağını düşünüyorum. 1.5500'lerin altına gelinmesi halinde ise, 1.5000-1.5500 arası ciddi destek görevi görecek. Bir aydır yaşanan aşağı yönlü hareketlerde genelde 1.5000 bölgesinden döndük.

Doların durumunun geçtiğimiz ayki kadar lehine olmadığını görüyoruz. Diğer para birimleri dolar karşısındaki kayıplarını telafi ediyor gibi.

Dolar/YTL kuru için kısa vadeli hareket aralığı olarak 1.5000-1.6500 bandını öngörüyoruz."

Kanısanlı, bono piyasasında ciddi bir gerileme hareketi yaşandığının altını çizerek, Hazine ihalelerindeki rakamların çok iyi çıktığını belirtti ve gösterge kağıdın yüzde 22.00 bileşik seviyelerinden yüzde 20.30'lara geldiğini, yüzde 20.00 bölgesinde hareketin hız keseceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam