Doların güç kazanması borsa ve altını düşürdü

- ABD Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalarla doların güç kazanması, altın ve gümüşteki tırmanışı frenledi. ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları, piyasalardaki, küresel

- ABD Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalarla doların güç kazanması, altın ve gümüşteki tırmanışı frenledi.

ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları, piyasalardaki, küresel ekonomik büyümede kötü gidiş nedeniyle, "faiz artışını erteleyebilir" beklentilerini kırmasının etkisiyle, dolar, başta lira olmak üzere birçok para birimi karşısında değer kazandı.

Dolar, gün boyunca yükselme seyrini koruyarak kapanışa doğru 2.23 liraya kadar çıkarken, euro da akşam saatlerinde 2.7672 liraya kadar yükseldi.

Reklam
Reklam

Doların yükselmesi üzerine, güne 85 bin 560 puan düzeyinde başlayan Borsa İstanbul Endeksi ikinci seansta 85 bin 884 puana kadar çıktı. Ancak Endeks, dolardaki yükselmenin etkili olmasıyla inişe geçti ve günü yüzde 1.43 düşüşle 84 bin 915 puan düzeyinden kapattı.

Dün hızlı düşüş yaşanan altında ise emtia piyasalarında ki toparlanmayla sabah saatlerinde dünkü kayıplarını geri aldı. Sabah altının onsu 1,2010 dolara kadar yükseldi. Ancak gün içinde altının ons fiyatı 1,194 dolara kadar geriledi. Altın daha sonra 1,194-1,195 bandında hareket etmeye başladı. Kapalıçarşı'da ise altının gramı 85 lira, çeyrek altın 149 lira, Cumhuriyet altını ise 575 lira oldu.

"BU TÜR SATIŞLAR NORMAL"
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, piyasalarda ki hareketleri yerli bankaların fonlayamayacağını belirterek, faizin daha fazla düşmeyeceğini vurguladı ve ekledi:

"Merkez Bankası'nın fonlaması 8.27 seviyelerindeyken, faizlerin 7 seviyesinde kalması mümkün değil. 10 yıllık tahviller 7.85 oranında ve yabancı yatırımcı dışında yerli yatırımcının tahvil alması mümkün değil. Faiz buraya kadar geriledi. Yatırımcıların realizasyonuyla da bu yukarı doğru gidiyor. Yani sıcak para hareketleri piyasada kendini hissettiriyor."

Reklam
Reklam

Uskuay, yarın enflasyon rakamlarının açıklanacağını hatırlatarak, "Gıda enflasyonu yüksek geldiği takdirde, Aralık ayında da enflasyon yüksek gelecektir ve Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefi tutmayacaktır. Sıcak para akımı yavaşladığı ve yurt dışı piyasalardan iyi habeler gelmediği sürece bu tür satışlar normal" diye konuştu.

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz