Doların kaderi FED'in faiz kararıyla çizilecek

Yurtiçi döviz piyasasında, ABD'de başlayan ve Avrupa'ya yansıyan finansal krizin olumsuz etkileri gözleniyor.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 15.40 itibarıyla, alışta en düşük 1,3240 YTL, en yüksek 1,3375 YTL, satışta en düşük 1,3280 YTL, en yüksek 1,3425 YTL seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3597, sterlin-dolar paritesi 1,7601, yen-dolar paritesi ise 103,29 düzeyinde seyrediyor.

Tekstilbank'tan Senior Dealer Burçin Metin, ABD'deki tedirginliğin Avrupaya sıçramış olması ve Avrupa bankaları ile ilgili sıkıntı yaşanmaya başlamasıyla birlikte ABD tarafında yaşanan mali krizin tüm dünyaya yayılmış durumda olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Burçin Metin, gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış gözlendiğinin altını çizerek, "Yabancıların ciddi yabancı döviz alarak, kağıt tarafında ve İMKB tarafında satıcı olduğunu görüyoruz. Bugünkü hareket yarın ve sonraki gün sürdükten sonra sakinleşebilir" dedi.

Metin, bugün piyasalarda ciddi bir şekilde ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi yapacağının konuşulduğunu kaydetti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "ABD'de 700 milyon dolarlık paketin sorunları çözmeye yetmeyeceği şeklinde algılanmasıyla beraber ciddi bir tedirginlik oluştu. Bu nedenle FED'in faiz indirimi silahını kullanması, hatta indirimin bugün yapılacağı düşünülüyor. FED'in faiz indirimine gitmemesi halinde dünya borsalarındaki eksilerin artacağı düşünülüyor. ABD borsaları FED'den beklenen indirimin gelmemesi halinde yüzde 5'e yakın eksi yapacaktır. FED'den beklendiği şekilde bir indirim gelmesi halinde, dolar/YTL kurunda 1.3000 seviyesine kadar gevşeme görebiliriz. Aksi taktirde ise 1.3500 ve üzeri denenebilir. FED'in 29 Ekim tarihindeki toplantıda 50 baz puan indirime gideceği düşünülüyor. 75 baz puanlık indirim kararı alınacağını düşünenler de var. Ancak ağırlıklı olarak 50 baz puan üzerinde duruluyor. Ancak piyasalarda, özellikle yabancı bankaların raporlarında FED'in bugün faiz indireceği ifade ediliyor ve bu beklenti fiyatlanıyor. FED'i izlemek gerekiyor. ABD'den gelecek indirim kararı yurtiçi döviz piyasasında yönü aşağı çevirecektir, ancak herhangi bir hareket gelmezse yukarı yönlü seyir devam edecektir."

Reklam
Reklam