Domates Güvesine Karşı Önlem

Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri domates güvesine karşı alınan önlemler...

Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri domates güvesine karşı alınan önlemler çerçevesinde seralarda çalışma yaparken, çiftçileri de bilgilendirdiler.

Üretim sezonunun başlamasıyla çiftçiler tarafından fide dikimlerinin tamamlandığı olan seralarda ziraat mühendisleri Gülten Güngör ve İlknur Çöpoğlu tarafından domates güvesi 'tuta absoluta' kontrolleri yapılmaya başlanırken, zararlının yaşam evrelerini ve popülasyonun takibi için seralara feroman tuzakları asıldı.

Reklam
Reklam

Başta domates olmak üzere patates, patlıcan, biber, pepino gibi kültür bitkilerinin yanı sıra bazı çiçeklerle it üzümü ve şeytan elmasında da beslenen domates güvesi larvalarının yumurtadan çıkıp bitki büyüme uçlarında yaprak, meyve, sap ve gövdelerde delikler açarak büyüdüklerini belirten ziraat mühendisi Gülten Güngör, "Delikler zararlılarca büyütülerek kurumalara meyvelerde kalite kayıpları ve çürümelere neden olurlar. Bir dişi kelebek 120 ila 260 adet yumurta bırakır ve bir üretim sezonu boyunca 10-12 nesil verebilirler. Eğer kontrol altına alınmazsa popilasunun yoğun olması durumunda yüzde 100'e varan ürün kayıplarına neden olabilirler" dedi.

Zararlının bulaşma yollarının domates fideleri, taşıma materyalleri, kasa, kutu ve nakil araçları ile bir yerden başka bir yere taşınmak olduğunu vurgulayan Güngör, bunun için fide kontrolleri önemli olduğunu, kontrollerin ardından seralara feromen tuzak asarak biyolojik gelişme evreleri ve popülasyon kontrollerine başladıklarını söyledi.

Kültürel önlemler olarak üretim alanı ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen ziraat mühendisi İlknur Çöpoğlu da, "Hasat sonrası tarlada kalan zararlı ile bulaşık bitki artıkları imha edilmeli. Hasat sonrası derin sürüm yapılmalı. Sera giriş ve havalandırma açıklıkları zararlının giremeyeceği incelikte tül ile kaplanmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Domates güvesi zararlısının biyolojik takibi ve popülasyonun düşürülmesi amacıyla su ve feromen tuzakların da kullanıldığını anımsatan Çöpoğlu, "Birçok doğal düşmanı faydalı böcekler olduğunu belirterek kimyasal mücadele yaparken mutlaka faydalı böceklerin korunmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden konu hakkında bilgi alarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ilaçlar zamanında ve istenen dozda ilaçlama tekniğine uygun olarak yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Çöpoğlu, çiftçilerin iş yoğunluğunun az olduğu kış aylarında il merkezine bağlı Kayabaşı, Karasenir Yazıbağları Mahallesi, Toklucak, Aydoğdu, Karaköprü, Kızılca, Aksalur, Kayrak, Sevincer, Gözlek, Dadı köylerinde sebze hastalık ve zararlıları konularında çiftçi eğitim ve yayım toplantıları yapıldığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz