ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Alanya İlçesi Payallar Beldesi'ndeki halde 2 haftadır satış yapamayan komisyoncu ve çiftçiler, ellerinde kalan salatalık ve domatesleri çöpe attı.
Payallar Hali'nde domates ve salatalığın 100 YKr'a kadar düştüğünü belirten onlarca çiftçi ve komisyoncu, ellerinde kalan ürünleri çöpe attı. Hal içinde bulunan çöp konteynırları domates ve salatalıkla dolarken, çiftçiler ürünlerinin para etmediğini, tohum parasını bile çıkartamadıklarını söyledi. Ahmet Arslar adlı üretici, "İnsanlar yaptıklarının karşılığını alamadığı için isyan noktasına geldi. Hükümetten istediğimiz çitçiye sahip çıksın. Esnaf kan ağlıyor. Mallarımız satılmıyor ve çöpe atılıyor. 100 kuruşa kadar düştü alan yok. Biz malı gönderiyoruz, adama 'Götür de parasını ne zaman verirsen ver' diyoruz. 2 aydır koskoca halde komisyoncunun cebine doğru dürüst para girmedi" dedi.
Hem komisyoncu hem de çiftçi olan Ali Uyar ise, "Tohumun tanesini 150'den alıyoruz. Bir aydır salatalık satıyorum, daha tohum parasını çıkartamadık. Bir ay sonra bu ürünün sezonu bitecek. Böyle giderse ekim yapacak çitçi bulunamayacak. Artık bu sektörde çalışacak işçi bile bulamıyoruz. Ne gariptir ki hükümet çitçiye dönüm başına 15-15 YTL destek veriyor. Bunun adı destek değil kösteklemedir. Ne yapıyor gariban vatandaş; zaten ürünüm para yapmıyor, ekmeyeyim bari diyor. Devlet 5-10 bin YTL veriyor diyor. Çözüm üretilen malı pazarlamak olmalı. Yetkililer, 'İhracat patladı' diyor. İhracat neyde patlıyor anlamadık. AB uyum yasaları çerçevesinde çitçi bitirilmek isteniyor. Bugün salatalığın, domatesin kilosu 150-200 kuruş. Ancak 50 kuruşa satamıyoruz, nakliyeyi de kurtarmıyor. Alıcı bulsak biz kendimiz de götüreceğiz ama müşteri yok" diye konuştu.