Domatese Hak Ettiği Itibarı Kazandıracak Çalışma

 MEHMET ÇAKMAK - Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden Kumluca'da Ticaret Borsası (KUTBO), domatesi tüketicilere daha iyi tanıtabilmek için "Bilmiyorsanız Korkarsınız" ismiyle kitapçık bastırdı.

MEHMET ÇAKMAK - Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden Kumluca'da Ticaret Borsası (KUTBO), domatesi tüketicilere daha iyi tanıtabilmek için "Bilmiyorsanız Korkarsınız" ismiyle kitapçık bastırdı. KUTBO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin daha iyi tanımaları adına domatesin üretiminden sofraya kadar geçen sürecini ve faydalarını anlatmak amacıyla kitapçık bastırdıklarını söyledi. Ana vatanı Amerika kıtası olan, ilk bulunduğunda sarı renkli yabani bitki şeklindeki domatesin yer yüzündeki bilinirliğinin 500 yıl kadar olduğunu ifade eden Durdaş, insan sağlığı için önem taşıyan domatesin ilk bulunduğu yıllarda rengi nedeniyle "zehirli" diye yasaklandığını, bir dönem ise süs bitkisi olarak üretildiğini anlattı. Aradan geçen yıllarda domates üretiminin geliştiğini, günümüzde ise bilim adamları tarafından insan sağlığı açısından önemini ortaya koyan bilimsel araştırmalar yapıldığını dile getiren Durdaş, buna rağmen günümüzde bile zaman zaman domates hakkında yanlış bilgiler ortaya çıktığını kaydetti. Bu iddiaları "domatese ve insanlara yapılmış bir haksızlık" olarak gördüklerini vurgulayan Durdaş, "Özellikle kış aylarında üretilen domatesin yenilmemesi gibi insanlarda tamamen yanlış bir algı var. Günümüzde hangi mevsim olursa olsun üretilen domates son derece sağlıklı ve doğaldır" dedi. - "İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkar" Durdaş, Kumluca'nın sera üretimi, özellikle domates üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "İlçemizde üretilen domatesin bir kısmı iç piyasada tüketiliyor, bir kısmı da ihraç ediliyor. Domates üretimiyle ilgili bazı yanlış algıları ortadan kaldırmak, faydalarını insanlara anlatmak üzere borsa olarak kitapçık hazırlattık. Kitapçığımızda domatesin tarihçesi, üretim şekli ve faydaları anlatılıyor. Böylece tarih boyunca farklı dönemlerde farklı gözle bakılan domatese hem hak ettiği itibarı kazandırmak hem de yanlış algıları ortadan kaldırmak istedik. İnsanların bilmedikleri şeylerden korkabileceklerinden yola çıkarak kitapçığa 'Bilmiyorsanız Korkarsınız' ismini verdik. Böylece 'Kışın domates yenmez', 'Sera üretimi sağlıksızdır' gibi yanlış bilgilerin ortadan kalkacağına inanıyoruz." Domateste, ürüne kırmızı rengini veren pikment ve insanları kanserden koruyan likopen maddesi bulunduğunu ifade eden Durdaş, insanların bu maddeyi kanserden korunmak amacıyla kapsül olarak kullandıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: