Domuz gribi aşısı TBMM gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ile İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, domuz gribi olaylarını soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı.

Soysal, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, H1N1 virüsü taşıdığı tespit edilen öğrencilerin bulunduğu okulların belli süreler için tatil edildiğini anımsattı.

Virüs taşımayan öğrenciler için nasıl önlemler alındığını soran Çetin Soysal, ''Aşının haricinde önleyici herhangi bir tedavi yöntemi çocuklara uygulanmakta mıdır?'' diye sordu. Soysal, önergesinde şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

''Türkiye hangi ülkelerden aşı sipariş etmiştir? İki tür aşı olduğu ve içinde civa olan aşıların riskli yan etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Gelen aşıların içeriği nedir, aşılar yan etkileri bakımından Türkiye'de incelenmekte midir?

Reklam
Reklam

Bu virüs ile ilgili tartışmalar yoğun olarak sürerken, bakanlık olarak toplumdaki tedirginliği azaltmak için nasıl çalışmalar yapılmaktadır?

Yapılması planlanan aşının riskli yan etkileri karşısında yaşanabilecek olumsuzluklar için, sorumluluğu bakanlık olarak üstleniyor musunuz?''

-''AŞILAR HANGİ FİRMADAN, KAÇA ALINDI?''-

CHP Mersin Milletvekili Seçer de Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, aşıların hangi firmadan, hangi teslim koşullarında ve ne kadar fiyata alındığını sordu.

''Hıfzıssıhada yapılan ve 14 gün süreceği söylenen testler, aşıların kalitesi ve güvenilirliğinin kesin güvence altına alınmamış olmasından mı kaynaklanmaktadır?'' diye soran Seçer, aşıların olumsuz yan etkilerinin sonuçlarının hesaplanabilir noktada olup olmadığını öğrenmek istedi.

Ahmet Tan da Recep Akdağ'ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde, Ankara'daki bir ilköğretim okulunda domuz gribi tespit edilmesi nedeniyle, bu okulun tatil edilmesini gündeme getirdi.

Ankara Valiliğince, okuldaki bütün öğrencilerin evlerinde muayene edileceği söylemesine rağmen, 500'ü aşkın öğrenciden sadece 59'unun evine gidilebildiğini bildiren Tan, ''Sağlık ekibi ziyaretleri neden gerçekleşmedi, ziyaretlerin gerçekleşmemesinde ekipman ve personel eksikliğinin rolü nedir?'' diye sordu.

Reklam
Reklam