Domuz gribi önlemleri sıklaştırılıyor

MEXICA CITY (İHA) - Domuz gribi virüsünden en kötü etkilenen ülkeler, hastalığın yayılmasını önlemek için sıkı önlemler almaya başladı.

150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Meksika'da, arkeolojik kalıntıların bulunduğu bölgelere giriş yasaklandı. Bu alanları her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Başkent Meksiko City'deki restoranların da sadece paket servis yapmasına izin veriliyor.

ABD'de California eyaletinde de acil durum ilan edildi. Ayrıca Başkan Barack Obama hastalığa karşı önlemler için Kongre'den bir 1,5 milyar dolarlık ek kaynak istedi.
Bu arada dün İsrail ve Yeni Zelanda gibi dünyanın iki ayrı köşesinden yeni domuz gribi vakaları haberleri geldi. Uzmanlar, virüsün domuz etiyle bulaşmadığını söylese de, hastalığın yayılmasıyla birlikte, bazı ülkeler Meksika'dan domuz eti ithalatını yasakladı.

Reklam
Reklam

Dünya sağlık örgütünün de bugün dünyanın dört bir yanından uzmanların katılacağı bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. Toplantıda hastalıkla ilgili son bilgiler değerlendirilecek.

Daha önce Meksika dışında ABD, Kanada, İspanya ve İngiltere'de de domuz gribi vakaları görüldüğü açıklanmıştı. Ancak virüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Meksika dışında henüz ölüm vakası bildirilmedi.

Meksika'da yetkili makamlar domuz giribinden öldüğü düşünülen kişilerin sayısının 159'a yükseldiğini açıkladı. Bu ölümlerin 20'sinin domuz gribinden kaynaklandığı kesinleşti.

Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ölenlerin tümünün 20 ile 50 yaşları arasında olduğunu söyledi. Ortaya çıkan son vakalar genel olarak gençler arasında yayılıyor.
Açıklamaya göre ülkede bin 500'ü aşkın şüpheli hasta da halihazırda gözlem altında bulunuyor.

Meksika dışındaki tüm domuz giribi vakaları ise ya orta dereceli bir seyir izliyor ya da tamamen iyileşmiş durumda.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden bir ekip Roma'dan Meksika'ya giderek hastalığın domuz çiftliklerine yakın bölgelerde yayıldığı söylentilerini yerinde araştıracak.
Örgütün Veteriner işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Joseph Domenech, şu ana kadar domuzlarla doğrudan temastan kaynaklanan bir vakaya rastlamadıklarını ancak bu ihtimalin tümüyle dışlanamayacağını söyledi.

Reklam
Reklam